Muzika

"Slučajni nomad" ponovo oduševio džezom

"Slučajni nomad" ponovo oduševio džezom
Foto: N.N. | "Slučajni nomad" ponovo oduševio džezom

BANJALUKA - U prepunoj Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor banjalučka publika je u četvrtak veče još jednom pokazala koliko voli dobru muziku i džez. Posljednji koncert "Dimitrije Vasiljević New York Quarteta" na domaćoj, povratničkoj turneji održan je pet mjeseci nakon što je Vasiljević ovdašnju publiku oduševio solo koncertom, a sada je svoju dominaciju u džezu potvrdio i uz kvartet sa kojim sarađuje duži period.

Kvartet, pored Vasiljevića kojem mediji pripisuju i nadimak "slučajni nomad" zbog njegovog istoimenog albuma, čine Ricardo Grilli, gitara, Ben Tiberio, kontrabas, i Raphael Pannier, bubnjevi.

"Dimitrije Vasiljević New York Quartet" je džez sastav koji svoj zvuk bazira na mješavini modernog američkog džeza, klasičnog evropskog nasljeđa i tradicionalne srpske muzike, u šta je imala priliku da se uvjeri i banjalučka publika.

Svi članovi ovog sastava su vrsni džez muzičari iz različitih dijelova svijeta, sa dugogodišnjim iskustvom sviranja na njujorškoj, ali i drugim važnim džez scenama svijeta, kao i sa brojnim eminentnim džez umjetnicima.

U ulozi soliste istakao se Brazilac Ricardo Grilli, zahvaljujući čijem doprinosu je Vasiljevićeva kompozicija "Endless Belgrade" interpretatorski zvučala gotovo savršeno. Pijanista je svaku izvedenu kompoziciju najavio primjereno - kratkom, ali interesantnom pričom.

Vasiljević je po završetku koncerta istakao da će sigurno još dugo pamtiti ovacije kojima ih je ispratila, kako reče, fantastična banjalučka publika.

"Istinski smo uživali svirajući ljubiteljima džeza, dok su sjajni ljudi iz organizacije učinili zaista sve da se osećamo kao kod kuće. Hvala, Banski dvor, hvala, Banjaluka", naveo je on.

Koncert "Dimitrije Vasiljević New York Quarteta" u Banjaluci je održan samo nekoliko dana nakon izuzetnih koncertnih nastupa održanih na džez festivalu u Valjevu i na sceni "Kolarčeve zadužbine" u Beogradu, a realizovan je u organizaciji Banskog dvora i dio je zvaničnog programa manifestacije "Proljeće u Banjaluci".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije