Vučić: Pripremili smo snažne mere kao odgovor Prištini

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je sa političkim predstavnicima Srba i najznačajnijih institucija Srbije na Kosovu i Metohiji. Pripremili smo jake mere ograničenog karaktera kao odgovor na ponašanje Prištine, ali ćemo sačekati sastanak u Parizu, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Beograd spremio mere protiv Prištine, koja je uvela takse, i naglasio da će se sa njima ići posle sastanka u Parizu. 

"Spremili smo mere. Gledaćemo da ne pogode Srbe na KiM, zato su one ograničene, ali vrlo snažne i oštre. Nećemo ići s njima dok se ne završi sastanak u Parizu", rekao je Vučić.

Kako je dodao, njegov zadatak u Parizu će biti da upozna predstavnike Evrope, Merkelovu i Makrona, o odgovoru Srbije posle devet meseci anticivilizacijskih taksi, rezolucije o tzv. genocidu, formiranju vojske, nesprovođenju Briselskog sporazuma od strane Prištine.

Predsednik je izrazio zabrinutost zbog, kako je naveo, pripreme akcija FIT-a i ROSU za hapšenje više desetina Srba i apeluje na međunarodnu zajednicu da to spreči.

U ludilu borbe albanskih partija za rejting uvek stradaju Srbi, ukazao je predsednik i zamolio zemlje Kvinte da pokušaju da spreče pokušaj nove provokacije, koje imaju za cilj ne samo hapšenje nego i iseljavanje Srba.

Međutim, poručio je da u Parizu neće biti nikakvih razgovora o statusu KiM. "Oni koji su mislili da će u Parizu biti nekih razgovora, greše. Neće biti nikakvih razgovora dok ne ukinu takse. Možemo o lepom vremenu da razgovaramo, a o statusu KiM neće biti razgovora dok ne ukinu takse", rekao je predsednik.

Vučić kaže da Albanci misle da su njihov bezobrazluk i drskost važniji od svega i da misle da se isplatiti da stvaraju novu realnost.

Poručio je, ironično, da je odlučio da bude neposlušan, pošto je video da mu u američkim izveštajima prete, kao i da će na još nešto hrabriji način i otvorenije da zastupa interese našeg naroda, ali i da se bori protiv "ludila Albanaca".

"Ukinite takse i razgovaraćemo o čemu hoćete, a ako ne, pričaćemo o lepom vremenu i dobrim bokserima u Prištini, na primer. Nema dijaloga dok se ne privedete poznanju prava i dok ne počnete da poštujete norme međunarodnog prava. To će biti moja poruka Mereklovoj i Makronu", naveo je Vučić.

"Teško Srbima dok se ne završe izbori u Prištini"

Teško Srbima dok se izbori u Prištini ne završe, konstatovao je Vučić i ukazao da su Srbija i Srbi jedina tema u Prištini, te da se albanski političari utrkuju u tome ko više mrzi Srbe, računajući na glasove birača.

Vučić je, odgovarajući na pitanje kakve signale sada Priština šalje kada Kadri Veselji kaže da se predomislio i da takse treba da ostanu, a Ramuš Haradinaj najavljuje susret sa Merkelovom u Berlinu i kaže da će dobiti viznu liberalizaciju i bez povlačenja taksi, kao i da radi na sprečavanju "Dodik države", rekao:

"A zamislite državu koju biste mogli da nazovete 'Tači–Haradinaj' država. Znate li nekog ko hoće da živi u takvoj državi, pošto stalno vređaju srpske predstavnike?", upitao je predsednik.

Vučić je rekao da je, što se tiče vizne liberalizacije, spreman da to odmah potpiše, i da imaju našu saglasnost da se što pre ukinu vize.

"Što se taksi tiče, ne moraju da ih sklone. Ja sam to negde i znao i na početku sam, jedini, rekao da će one duže trajati. Mi se sada, uz gubitke koje smo imali, prilagođavamo novim okolnostima. Naći ćemo tržište za svoju robu. I u drugom i trećem kvartalu naša će privreda drastično rasti. Trebalo nam je vremena za to, ali rešićemo mi taj problem, a oni će se suočiti sa brojnim problemima", uveren je Vučić.

Predsednik Vučić je Srbima izabranim za gradonačelnike opština na severu KiM rekao da rade svoj posao, da ne žure sa eventualnim ostavkama, te da će prvo "upoznati" Prištinu sa merama koje je država pripremila u odgovor na njene dosadašnje poteze.

Na pitanje šta je sugerisao predstavnicima Srba sa severa KiM, koji su izašli na izbore, ali su ranije najavili mogućnost da ponovo podnesu ostavke, Vučić je preneo da im je rekao da rade svoj posao. "Znam ja da mnogi na Kosovu čekaju naše fatalne greške da bi se dočepali severa. Moraće na drugi način to da obave. A to, kod nas na jugu se kaže – neće da može", rekao je predsednik.

"U parlamentu stenografski o Saboru SPC"

Predsednik je najavio da će na sednici parlamenta u ponedeljak izneti detaljne zabeleške o sadržaju nedavnog sastanka sa Saborom SPC, kao odgovor na sve spekulacije po pojedinim medijima.

Posebno je odbacio tvrdnje vladike Grigorija da je na tom sastanku "napao" vladiku Teodosija. "Ja sam se iznenadio, mislio sam da to što se govori u Saboru ostaje u četiri zida", rekao je Vučić.

Istakao je da će o sastanku u Patrijaršiji najotvorenije govoriti na sednici parlamenta, citirajući reči, budući da je imao vođenje stenograma.

Kaže i da to što je rekao vladika Grigorije nije istina. "To nije istina, jer je njih petorica vodilo hajku protiv mene. Ne može jedan da vodi hajku protiv pet, nego pet protiv jednog. Ali drago mi je što sam ja, jedan, sa istinom uspeo da uzdrmam tih pet i da vide da nije lako sa nekim kome je čista savest i ko nije ništa ukrao da izađete na kraj, ako je spreman da se bori za svoj narod i pravu istinu", rekao je Vučić.

Naveo je da je znao da u političkim partijama, pa i u SNS-u, postoje članovi koji novinarima javljaju nešto da bi ih mediji kasnije zaštitili i napali njihove protivnike u stranci, ali da nije znao da se to događa i u Crkvi.

"Ne dolazim u parlament da budem glineni golub"

Predsednik je poručio da će na sednici Skupštine o KiM podneti izveštaj i načelno govoriti o budućim potezima kad je reč o Kosovu, ali da neće iznositi taktičke planove i protivnicima predočiti sledeće korake, jer bi to bilo nelogično.

Napomenuo je da će u parlamentu podneti izveštaj o tome šta se do sada dešavalo i da će govoriti načelno o tome kako da se borimo za srpski narod, ali tako da se ne otkrije nijedan taktički potez.

Navodeći da predsednik retko kada dolazi u parlament da govori, Vučić je istakao da je opozicija tražila od njega da to učini.

Kaže i da sada govore kako će ih on napadati, a da će izneti istinu o tome ko je koliko investirao na KiM, ko je na koji način štitio srpski narod na KiM... "Ne, nego ću doći u parlament kô glineni golub, da pucate, a da se ne branim", rekao je Vučić.

"Glas za Čauši – glas za tzv. 'veliku Albaniju'"

Vučić je komentarisao to što su neki Srbi na KiM na lokalnim izborima glas dali albanskoj kandidatkinji Gondži Čauši, a ne srpskim predstavnicima, rekavši da su time glasali direktno za tzv. "veliku Albaniju", ali da je većina Srba to razumela i zato je i podržala Gorana Rakića.

Na pitanje novinara kako komentariše izjavu Marka Jakšića da bi bolji gradonačelnik Mitrovice bila Gondža Čauši nego Goran Rakić, Vučić kaže:

"Ne znam ništa o toj ženi i ne mogu da govorim ništa loše. Imali smo mi uvek mnogo takvih ljudi, oni imaju pravo na svoj izbor i mi moramo da ga poštujemo. Važno je da ljudi znaju da je to rekao lider 'Jedan od pet miliona' SzS, da mu je draže da glasa za kandidata Kadrija Veseljija i Hašima Tačija nego za kandidata Srpske liste", rekao je Vučić.

Vučić je prethodno razgovarao sa predstavnicima Srba, nakon što su kandidati Srpske liste ubedljivo pobedili na izborima za gradonačelnike četiri srpske opštine na KiM, a pre sednice Skupštine Srbije o Kosmetu.

Sastanku u Palati "Srbija" prisustvovalo je oko 140 predstavnika Srba, kao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i generalni sekretar predsednika Nikola Selaković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je juče na RTS-u da će se o uvođenju eventualnih kontramera na mere Prištine ozbiljno razgovarati i da će svi potezi predsednika Republike i Vlade Srbije biti povučeni slušajući stav Srba sa Kosmeta.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво