Počelo suđenje Simonoviću: Odbrana predložila da se glavni pretres ne otvori 1Foto: N1

Suđenje nekadašnjem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, optuženom da je naložio paljenje kuće novinara portala „Žig info“ Milana Jovanovića zbog tekstova u kojima ga je označio kao odgovornog za mahinacije, Slavko Žigić saopštio.

Odbrana je predložila da se glavni pretres ni ne otvori, jer su navela da je optužni predlog „neosnovan“ i iznela niz predloga.

Tako je odbrana tvrdila da su neki od optuženih dali iskaze pod policijskim pritiskom i da tužilaštvo nije prihvatilo da se izvedu pojedine radnje pa je suđenje „preuranjeno“, dok se to ne reši.

Posle međusobnog ubeđivanja, sudija je otvorio glavni pretres i odgovorio odbrani da tokom postupka može da traži da se iz spisa izdvoji ono što smatra da je tužilaštvo nezakonito pribavilo.

Nakon ovoga, advokati odbrane su najviše energije uložili da ubede sudiju da okrivljeni danas ne mogu da se izjasne o optužnom predlogu, niti da oni iznesu uvodna obraćanja.

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović je pokazala uverenje iz Višeg suda da je obavezna da prisustvuje iznošenju završnih reči, na jednom sudjenju u Specijalom sudu, i predložila da je neko od advokata zameni kod čitanja optužnog predloga ali ne i u daljem delu sudjenja, što znači da se njen branjenih danas ne bi izjašnjavao o optuženom predlogu.

Advokat Viktor Gostiljac je tvrdio da je nepravedno prema njegovom branjeniku Simonoviću da se pojedini okrivljeni izjašnjavaju naknadno, što je sudija nevoljno prihvatio, iako je smatrao da nema zakonskih prepreka da se to uradi.

Tužilac Predrag Milovanović je, očito iznerviran dešavanjem u sudnici, rekao da sudija treba da odbije sve predloge odbrane i da ponašanje odbrane „vodi u cirkus“.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. jul.

Novinar Jovanović rekao je nakon suđenja da je u pitanju „opstrukcija“ i upitao zašto Simonović to radi ako tvrdi da je nevin.

Advokat Ana Matić Alipijević, njegov punomoćnik, izjavila je novinarima da je odbrana danas zabeležila malu pobedu ali da će na kraju doživeti veliki poraz, jer je obezebeđeno dovoljno dokaza za osuđujuću presudu.

Bivšeg predsednika opštine Grocka je i po izlasku iz zgrade suda aplauzima dočekalo oko 30 građana za koje je Jovanović rekao da su članovi Srpske napredne stranke, čiji je član i Simonović.

On je optužen da je naložio paljenje automobila Jovanovića kao opomenu i za to obećao nagradu, pa je 12. decembra prošle godine u njegovu garažu ubačen molotovljev koktel, od kojeg je izgorela i kuća i pričinjena šteta veća od pet miliona dinara.

Početak suđena planiran da se održi ranije, ali je odložen, jer se Simonović nije pojavio u sudnici uz obrazloženje da mu nije uručen poziv.

Tužilaštvo je za Simonovića predložilo maksimalnu kaznu od osam godina, a za ostale saučesnike od pet do šest godina dok je jedna osoba zaključila sporazum sa tužilaštvom o priznanju krivice i zamenu za kaznu od pola godine kućnog zatvora.

Simonović je uhapšen 25. januara, a sredinom marta je saopštio da podnosi ostavke na funkcije u opštini i stranci uz tvrdnju da je reč o političkom obračunu.

Osim Simonovića, za koga tužilaštvo traži maksimalnu kaznu zatvora od osam godina, optuženi za paljenje kuće Milana Jovanovića su Vladimir Mihailović, Aleksandar Marinković i Igor Novaković.

Pevačica Bojana Cvetković Šijački priznala je da je pomagala u podmetanju požara i zaključila je sporazum o priznanju krivičnog dela. Na osnovu sporazuma osudjena je na šest meseci kućnog pritvora uz nošenje nanogice i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Nakon što je optužen za paljenje kuće, bivši predsednik opštine Grocka ;tužio je Milana Jovanovića i urednika portala „Žig info“ Željka Matorčevića za nanet „psihički bol i patnju“ zbog tvrdnji u podnesku Pravobranilaštvu Grocke i tekstova koje su objavili na tom portalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari