Vizuelna umjetnost

Unačka nošnja među najljepšim u Krajini

Unačka nošnja među najljepšim u Krajini
Foto: Srna | Unačka nošnja među najljepšim u Krajini

Tradicionalna unačka nošnja, koja važi za jednu od najljepših iz Krajine, predstavljena je u Drvaru na manifestaciji priređenoj povodom Svjetskog dana kulture različitosti za dijalog i razvoj, čiji je cilj upoznavanje o različitim kulturama i običajima.

Manifestacija, koja je održana sinoć u kino-sali drvarskog Radničkog doma, upotpunjena je bogatim kulturno-umjetničkim, muzičkim programom i regionalnom etno-revijom na kojoj su predstavljene narodne nošnje opština Drvar, Livno, Velika Kladuša i Sanski Most.

Osim nošnji, predstavljene su prirodne ljepote i bogatstva ovih opština, kao i njihove istorijske i kulturne znamenitosti.

Na manifestaciji su pomenuti i neki od znamenitih Drvarčana koji su dali svoj doprinos u mnogim sferama života, poput učesnice Narodnooslobodilačke borbe i prve žene narodnog heroja Jugoslavije Marije Bursać.

Bilo je riječi i o istaknutim doktorima iz Drvara od kojih je jedan docent doktor Nikica Grubor, ali i o Drvarčanima sa javne scene među kojima je glumica Vesna Pećanac.

Među Drvarčanima koji njeguju tradiciju i koji su se predstavili na ovoj manifestaciji su i Amatersko kulturno-umjetničko društvo "Mira Lukač", koje postoji od 1924. godine.

Cilj manifestacije je promovisanje univerzalnih vrijednosti, demokratije, tolerancije, dijaloga, kulture različitosti i suživota.

Organizator manifestacije je Koalicija "Drvar - grad razumijevanja" u saradnji sa koalicijama iz Livna, Sanskog Mosta i Velike Kladuše, a pod pokroviteljstvom Misije OEBS-a u BiH.

Svjetski dan kulture različitosti obilježava se 21. maja.

Novembra 2001. godine Generalna skupština Uneska usvojila je Univerzalnu deklaraciju o kulturi različitosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije