Ponedeljak, 07.04.2003.

09:10

"Irak neće biti kao Kosovo"

Izvor: SENSE

Default images
Javna je vašingtonska tajna da krug oko potpredsednika SAD Ričarda Čejnija i sekretara za odbranu Donalda Ramsfelda traži da SAD i Britanija sprovedu okupaciju Iraka posle eliminacije režima Sadama Huseina, imajući u vidu činjenicu da je vojna intervencija počela bez podrške Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. S druge strane, državni sekretar Kolin Pauel, s ne malo istomišljenika u Kongresu, nosilac je inicijative da "oštećeni mostovi" prema Evropskoj uniji i nekim od saveznika iz NATO počnu odmah da budu obnavljani uspostavljanjem "partnerskih odnosa" sa UN u postsadamovskom Iraku. Vodeći listovi u SAD pozivaju predsednika SAD Džordža Buša da "spusti loptu" i pronađe kompromisno rešenje za situaciju koja preti novim komplikacijama u daljim odnosima SAD i nekih glavnih zapadnih saveznika. U Belfastu će u ponedeljak biti održan drugi "ratni samit" Buša i britanskog premijeroma Tonija Blera. U međuvremenu, zamenik sekretara za odbranu SAD Pol Vulfovic je nagovestio da će UN imati "važnu ulogu" u dugoročnom programu obnove Iraka, ali je vrlo kategorično odbacio svaku analogiju s Kosovom kad je reč o uspostavljanju neke vrste međunarodne uprave u Bagdadu, posle rušenja Sadamovog režima. "Naš cilj u Iraku biće da što je moguće pre bude izvršen transfer vlasti, ali ne u nadležnost nekog međunarodnog faktora, kao posle intervencije NATO na Kosovu, već u nadležnost iračkog naroda", rekao je Vulfovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: