Devialet Phantom Reactor 600

Baby Alien

Pored bežičnog zvučnika Phantom, inovativna francuska kompanija od prošle godine ima u ponudi i njegovu umanjenu verziju pod nazivom Phantom Reactor.

S kompanijom Devialet prvi put smo se sreli pre četiri godine, kad smo testirali Phantom u izvornom, većem izdanju. Osim Phantom zvučnika u četiri verzije, danas se u ponudi nalazi više pojačala serije Expert Pro, dok je manji Phantom Reactor predstavljen u drugoj polovini prošle godine. Dostupan je u verzijama Reactor 600 i Reactor 900, a u našoj redakciji ovoga puta se našao model s početka ponude.

Dizajn

Iako Reactor ne donosi ništa novo na polju dizajna jer predstavlja umanjenu i sasvim vernu kopiju većeg i starijeg brata, njegov avangardni izgled i danas je jednako svež kao i kad je prvi put predstavljen. Linije su toliko autentične da ga je nemoguće pomešati s nekim drugim uređajem, a asocijacije se kreću od izdužene glave androida, preko bebe aliena iz filma „Osmi putnik“, pa do kakve dijabolične naprave iz retro SF miljea. Stoga, sva je prilika da Reactor, poput mnogih drugih primera francuskog industrijskog dizajna, nikada neće ostariti i postati demode.

Oblo kućište zvučnika izvedeno je od čvrste plastike u finišu visokog sjaja, a na prednjem delu, ispod omanjeg logotipa kompanije, nalazi se širokopojasna zvučnička jedinica. Iako proizvođač ne iznosi detaljnije karakteristike, poznato je da je membrana ovog drajvera izrađena od aluminijuma, uz prečnik od oko 30 milimetara. Postavku kompletira par niskotonskih jedinica, koje su smeštene u bočne okvire od nerđajućeg čelika i izvedene u dipol konfiguraciji. One su takođe izrađene od aluminijuma i imaju prečnik od oko 100 milimetara.

Na gornjem delu kućišta postavljeno je pet komandi osetljivih na dodir, koje su veoma diskretne i gotovo neprimetne, a služe za povezivanje, odabir izvora i kontrolu reprodukcije. Sledi omanja LE dioda za indikaciju statusa, a nakon nje počinje oblina zadnje strane, koja je izrađena od metala i bogato orebrena kako bi preuzela ulogu hladnjaka. U dnu zadnjeg dela postavljen je dvodelni panel, na kom su smešteni eternet port, kombinovani 3,5-milimetarski priključak, koji služi kao analogni i optički ulaz, utičnica za odvojivi strujni kabl i višenamenski taster za stendbaj, podešavanje i resetovanje uređaja.

Tehnologija i povezivanje

Poput svakog Devialet uređaja, Phantom Reactor 600 opremljen je silom naprednih tehničkih rešenja. Aktivna postavka zvučnika podrazumeva prisustvo amplifikacije, a na toj poziciji nalazi se ADH modul, po kojem je ova kompanija poznata. Ovaj analogno-digitalni hibrid objedinjuje pojačalo A i D klase u paralelnoj vezi, čime se postiže muzikalnost klase A, uz efikasnost klase D. Pored toga, ADH sklop dovoljno je kompaktan da može da se smesti u kompresioni kabinet zapremine svega tri litra, a vršna snaga iznosi zavidnih 600 vati.

Dodatna rešenja obuhvataju povratnu spregu SAM, koja na osnovu parametara zvučnika i matematičkog modela obavlja optimizaciju signala u digitalnom domenu. Tu je i HBI, koji podrazumeva da su niskotonske jedinice smeštene u hermetički zatvorenu komoru i pokretane zajedno, uz veoma veliki unutrašnji pritisak. Konačno, prisutna je Devialetova EVO platforma, koja obezbeđuje automatsko i neprimetno ažuriranje firmvera.

Proizvođač navodi da je za pokretanje sistema zadužen procesor ARM Cortex-A9 na 1,25 gigaherca, uz 512 megabajta radne memorije. O internom D/A konverteru nema mnogo podataka, osim da prihvata materijal rezolucije do 192 kiloherca i 24 bita. Očekivano, opcije povezivanja veoma su raznolike: Reactor 600 može se povezati na lokalnu mrežu pomoću kabla ili preko wi-fija, a pored kombinovanog analogno-digitalnog ulaza, na raspolaganju su blutut i AirPlay veza.

Upotreba i zvuk

Inspirisani avangardnom pojavom i geografskim poreklom zvučnika, slušanje smo započeli albumom „Random Access Memories“ dvojca Daft Punk – da li je u pitanju „francuska veza“ ili nešto drugo, tek ovo se pokazalo kao savršen spoj. Reaktorova sjajna kontrola u celom spektru, uz nešto suvlje tonove, uspešno je smirila i uobličila izraženije niskotonsko područje na ovom izdanju, pa su basovi bili besprekorno odmereni. Prikaz je direktan i veoma neutralan, a tok muzike fluidan, sa izraženim ritmom. Pored nestvarno kvalitetnog, snažnog i dubokog basa, Devialet ne zanemaruje finese u niskotonskom području, pa donji deo spektra obiluje slojevito i živo prikazanim detaljima.

Iako se iz samo jednog zvučnika ne može očekivati stereo-efekat, Reactor 600 ostvaruje fantastičnu disperziju već na maloj udaljenosti, pa će bez teškoća ispuniti zvukom prostoriju površine 20 kvadratnih metara i pružiti istinsko i celovito uživanje u muzici. ADH amplifikacija takođe se pokazala kao besprekorna u pogledu stabilnosti, ostvarujući veoma glasnu reprodukciju bez izobličenja i bilo kakvih drugih negativnih promena u zvuku. Ipak, za hi-fi puritance koji ne prihvataju ništa manje od dva zvučnika, treba reći da se dva Reactora mogu povezati u stereo-par putem aplikacije.

Prelazak na džez standarde pokazao je da Reactor 600 ipak ima ograničenja koja se ogledaju u prikazu srednjih tonova. Usled nešto suvljeg zvuka i izražene neutralnosti, srednjetonskom opsegu nedostaju toplina i iskričavost, koji čine da ljudski glas oživi pred auditorijumom. Detalji su prisutni, a kolorit tačan, ali su tonovi nedovoljno istaknuti i povremeno bivaju utopljeni u zvučnu sliku, bez prave prilike da istinski zablistaju. Na sreću, visoki tonovi su znatno borbeniji i uspešno pariraju basovima, pa i ovde nailazimo na obilje finih detalja. Njihova prezentacija jasna je i vazdušasta, uz veoma dobar fokus i izražene dinamičke vrednosti.

Iako na zvučniku postoje osnovne komande, kao glavni vid kontrole predviđena je aplikacija za mobilne uređaje. Inicijalno povezivanje na wi-fi mrežu odvija se veoma brzo i jednostavno, a nakon toga aplikacija pruža osnovne kontrole, kao i odabir izvora. Kako Reactor podržava UPnP protokol, za pristup i reprodukciju zapravo se koriste druge UPnP aplikacije (kao što je BubbleUPnP), kojima se kao renderer zadaje zvučnik iz Devialeta. Ovo predstavlja već oproban metod, koji uživa globalnu popularnost i garantuje jednostavnu upotrebu i veliku fleksibilnost.

Zaključak

Bez obzira na to da li vam se njegov izgled sviđa ili ne, Reactor 600, kao uostalom i svi uređaji iz Devialeta, ne može biti zanemaren u pogledu dizajna, pa verujemo da će ovo predstavljati značajan faktor prilikom odluke o kupovini. Ipak, on je daleko više od pojave koja privlači pažnju i pruža neočekivano snažan, čvrst i detaljan zvuk, dok se u stereo-postavci nameće kao izuzetno sposobna i napredna zamena za konvencionalne višekomponentne sisteme. Ovome u prilog idu izdašne opcije povezivanja, koje omogućuju priključivanje različitih analognih, digitalnih i mrežnih izvora. Na kraju, posebnu poslasticu predstavlja fabrički stalak Reactor Legs, koji se kupuje odvojeno, izveden je u formi tronošca i pričvršćuje se za kućište pomoću skrivenog zavrtnja, a za dodatnih 160 evra donosi optimalnu usmerenost i pozicioniranje po visini, kao i izuzetnu stabilnost zvučnika.

Devialet Phantom Reactor 600
Vršna snaga: 600 W
Frekvencijski opseg (-6 dB): 18 Hz - 21 kHz
Izobličenja THD: 0,001%
Nivo zvučnog pritiska SPL: 95 dB
Topologija: 1x širokopojasni, 2x niskotonski
D/A konverter: 192 kHz/24-bit
Audio-ulazi: 1x 3,5 mm kombinovani analogni/optički
Dodatno: LAN, wi-fi, blutut, AirPlay
Dimenzije (ŠxVxD): 157x168x219 mm
Masa: 4,3 kg
Cena: 1.100 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Avangardni dizajn.
Tehnička elaboriranost.
Precizna i neutralna prezentacija.
Nestvarno dobar bas.
Povučeni srednji tonovi.
Blutut bez aptX.
4.5