Posle pobune javnosti, „poravnato“ stepenište ispred „Pupinove palate“

11:05:00 23.05.2019, Komentara: 0

Novi Sad – Nakon što je stepenište na pešačkoj stazi ispred „Pupinove palate“ izazvalo gnev Novosađana i burne komentare na društvenim mrežama, ulaz u ovo zdanje je ponovo ograđeno. Radnici su od jutros razbijali tek napravljeno stepenište i nivelisali ga sa ostatkom pešačke staze, tako da se nadamo da prepreka za normalan prolazak više neće biti.

Posle pobune javnosti, „poravnato“ stepenište ispred „Pupinove palate“

Posle pobune javnosti, „poravnato“ stepenište ispred „Pupinove palate“

Podsetimo, pre tri dana društvenim mrežama počela je da kruži fotografija stepeništa na prilazu „Pupinovoj palati“. Stepenice su se nalazile na samom trotoaru, pa je bio onemogućen ili otežan prolazak osobama sa invaliditetom, majkama sa decom u kolicima i svakome ko ima otežano kretanje. Predstavnici obezbeđenja juče su branili Novosađanima da fotografišu ovo „arhitektonsko čudo“, ali nije zabeležen nikakav incident.

Izgradnja „Pupinove palate“ počela je pre tri godine i tada, kako su građanske organizacije ocenile, počinje urbanističko nasilje jezgra Novog Sada. Zgrada je nikla na mestu nekadašnje Komunalne banke. To je podrazumevalo rušenje stare zgrade banke, koja je bila zaštićena kao spomenik od kulturno-istorijske važnosti. Osim nekadašnje zgrade Komunalne banke, koju je do tada koristila Erste banka, zbog izradnje Palate izmešten je i spomenik jermenskoj porodici Čenazi, koji je bio poslednji trag nekadašnje Jermenske crkve, kao i groblja, ali i cele Jermenske zajednice u Novom Sadu.

Protiv gradnje Pupinove palate i uništavanja poslednjeg bastiona jermenske kulture tada se pobunio deo novosadske javnosti, a nekoliko udruženja građana organizovali su protest i javno čitanje jermenskih knjiga u blizini buduće Pupinove palate.

Izgradnju zdanja „obeležila“ je i pogibija radnika T. N. (54) koji je obavljao pomoćne poslove.


Posle pobune javnosti, „poravnato“ stepenište ispred „Pupinove palate“


Zemljište je firma „Galens“ kupila od Erste banke, a u medijima i „po čaršiji“ se ova firma dovodi u vezu sa ljudima bliskim sa Miloradom Dodikom, predsednikom bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, i vrhom Srpske napredne stranke. Najavljena je tada gradnja zgrade od oko 45.000 kvadratnih metara, vredne oko 50 miliona evra, sa čak 13 spratova. Rečeno je i da će ispod zgrade biti parking koji će imati više parkig mesta nego što je investitor bio u zakonskoj obavezi da napravi.

Useljenje će, očigledno, biti u narednim mesecima, a na internetu su neki stanovi već oglašeni za izdavanje. Mesečna zakupnina stana od 57 kvadratnih metara u ovom luksuznom zdanju košta 500 evra.

Posle pobune javnosti, „poravnato“ stepenište ispred „Pupinove palate“


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
14°
Vlažnost: 77%
Pritisak: 994.4 mb
Vetar: 2 m/s, ESE
Uto 13° - 26° Poslepodnevni pljuskovi
Sre 8° - 9° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?