');
Blic Biznis Vesti

I Panasonik PREKIDA SARADNJU sa Huavejem, za razliku od ostalih ima USLOV

Japanski Panasonik je saopštio da obustavlja poslovnu saradnju sa Huavejem, da bi ispoštovao američke restrikcije prema toj kompaniji.

huavej Foto: Promo
huavej

"Panasonik" je saopštio da zabrana obuhvata robu sa 25 odsto ili više materijala koji potiču iz SAD, navodi se u izveštajima.

Bi-Bi-Si navodi da postoji konfuzija u vezi sa pozicijom "Panasonika", pošto je na kineskom veb sajtu ove kompanije objavljeno da se nastavlja isporuka komponenti "Huaveju".

SAD su prošle nedelje stavile "Huavej" na listu kompanija sa kojima američke firme ne mogu da posluju ukoliko ne dobiju dozvolu.

"Panasonik je objavio u internom obaveštenju da će suspendovati transakcije sa Huaveje i njegovih 68 filijala koje su pod zabranom od vlasti SAD", navodi japanska firma u saopštenju koje je dostavljeno britanskoj medijskoj kući.

Kompanija nije odgvorila na zahtev Bi-Bi-Sija da razjasni svoj stav posle objave na veb sajtu u Kini.

Takođe, nije precizirano koje će transakcije biti suspendovane niti zašto su one predmet restrikcija koje su uvele SAD.

Britanski telekomunikacioni operator, "Vodafon UK", saopštio je juče da je izbacio "Huavej" 5G pametni telefon iz pretprodaje za svoju novu uslugu koja kreće u julu, zbog neizvesnosti oko dugoročne podrške i servisiranja uređaja.

BBC je ranije preneo da je ARM, koji je u vlasništvu japanske Softbanke, naložio svim zaposlenima da obustave sve aktivne ugovore sa Huavejem nakon što su SAD dodale tu kompaniju na "crnu listu" preduzeća sa kojima američke firme ne treba da posluju.