Dostupni linkovi

Slučaj ruske sutkinje: Odlazak zbog toplesa ili neposluha?


Ruska sutkinja koja je bila blaga prema dve devojke, optužene za planove da svrgnu vladu, navodno je bila primorana da podnese ostavku pošto su njen toples selfi dobili nadležni koji su bili kritični prema njenoj presudi, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Portparolka Moskovskog gradskog suda rekla je za RIA Novosti 15. maja da je sutkinja Irina Devajeva podnela ostavku u prestoničkom okružnom sudu Dorogomilovo "na sopstveni zahtev".

Drugi ruski mediji su, međutim, primetili da je skandal s fotografijom usledio pošto se Devajeva suočila s pritiscima i kritikama njene odluke od 28. avgusta 2018. da dve devojke, optužene za pripadanje navodnoj ekstremističkoj grupi, prebaci iz zatvora u kućni pritvor.

Presuda Devajeve da oslobodi 18-godišnju Anu Pavlikovu i 19-godišnju Mariju Dubovik usledila je posle protesta "Marša majki" 15. avgusta na kojem su mnogu učesnici nosili plišane životinje kako bi istakli mladu dob pritvorenica.

Pavlikova i Dubovik su uhapšene u martu 2018. s još osam osoba i zadržane u pritvoru uz optužbe za ekstremizam da su svoju onlajn čet grupu s kritikama vlade pretvorili u politički pokret Nova veličina.

Ispostavilo se da je čovek koji je izneo ideju o obrazovanju pokreta, napisao statut i iznajmio prostoriju za okupljanje specijalni agent Federalne bezbednosne službe (FSB). Ljudi koji su podržavali Pavlikovu i Dubovik rekli su tada da su ime vlasti smestile.

Portal Znak, citirajući neimenovane izvore, javio je da se dve pretpostavljene sutkinje nisu saglasile s odlukom Devajeve da prebaci devojke u kućni pritvor i da su je na kraju primorale da ode pošto su dobile toples fotografiju.

Znak je identifikovao dve pretpostavljene kao Olgu Bikovskaju, predsednicu Dorogomilovskog suda, i Olgu Jegorovu, predsednicu Moskovskog gradskog suda.

Prema Znaku, neimenovani izvor, koji je bio prisutan kada se o otpuštanju Devajeve razgovaralo u Moskovskom gradskom sudu, rekao je da je mobilni telefon Devajeve "verovatno" bio hakovan i da je fotografija ukradena.

Izvor je rekao da je fotografija snimljena "davno pre nego što je Devajeva postala sutkinja" 2016. godine. Izvor je rekao Znaku da fotografija nikada nije bila prebačena s telefona i da nikada nije objavljene na društvenim medijima.

Tokom rasprave, prema izvoru, Jegorova je vikala da "nikada neće dozvoliti takav razvrat među sudijama".

Moskovsko veće za kvalifikaciju sudija zabeležilo je da se o ukidanju sudskih ovlašćenja Devajevoj raspravljalo 29. marta.

Moskovski gradski sud do vremena objavljivanja ovog članka nije odgovorio na imejl RSE-a s upitom za komentar o okolnostima ostavke Devajeve.

'Nema više časnih sudija?'

Na društvenim medijima neki su sugerisali da Devajeva plaća cenu što se nije povinovala Kremlju. "Sistem tera časne", napisala je Jelena Rusakova na Fejsbuku (Facebook).

Drugi su rekli da je Devajeva prevarena, pošto je njen telefon navodno hakovan radi pristupa inkriminišućim fotografijama.

"Hakovanje telefona nije prekršaj, zar ne? A šta je s pravom na privatnost? Ili staro sovjetsko licemerje nikada nije nestalo? Ili je samo fraza 'častan sudija' sada oksimoron?", pitala je Evgenija Dimant na Fejsbuku.

Drugi korisnik Fejsbuka, Nikolaj Podosokorski, sugerisao je da tehnologija sada olakšava vlastima da uklone drugačije stavove. "Koliko je lako sada okončati karijeru nepogodnog pojedinca u Rusiji. Samo treba hakovati njihov telefon ili snimati ih skrivenom kamerom - ili još lakše, pokazati intimne fotografije šefovima".

Slučaj protiv Nove veličine je deo nečega što stručnjaci nazivaju "uznemirujućim razvojem" u povećanju broja ekstremističkih slučajeva u Rusiji 2018. godine.

"Službe za sprovođenje zakona otvorile su brojne ekstremističke slučajeve ne samo protiv opozicionih aktivista već i protiv običnih građana", napisao je 30. avgusta 2018. na sajtu Moskovskog centra Karnegi Andrej Percev, novinar ruskog poslovnog lista Komersant.

XS
SM
MD
LG