Naslovna » Izlasci » Festivali » Mikser festival 2019: Cirkuliši
Mikser festival 2019
Mikser festival 2019

Mikser festival 2019: Cirkuliši

Od 24. do 26. maja biće održan jubilarni deseti Mikser festival pod sloganom „Cirkuliši“, u nekoliko prostora na Donjem Dorćolu.

Manifestacija će biti posvećena je održivom razvoju, cirkularnoj ekonomiji, novoj kulturi života i rada i drugim temama.

Bazar

Mikser bazar ove godine skreće pažnju na važnost racionalnije i pametnije potrošnje i proizvodnje.

Predstaviće se dizajneri, zanatlije, proizvođači rukotvorina, nakita, odeće i obuće, dekorativnih predmeta, dečjih igračaka i drugi koji svoje proizvode prave od lokalnih resursa, recikliranih materijala, objekata koji su nekada imali drugu namenu ili bi postali otpad.

Na bazaru će biti i kolekcionara, antikvara, prodavaca gramofonskih ploča, stripova…

U jeku globalnih izazova sa kojima se naše društvo suočava, otpad nastao zbog preteranog kozumerizma i stalne težnje za masovnom proizvodnjom koja zadovoljava apetit današnjih potrošača, puni naše reke, mora, šume i ulice.

Nalaženje nove upotrebe starim predmetima, prekrajanje i stvaranje novih rešenja od istrošenih materijala, fokus na lokalne resurse, korišćenje otpada za stvaranje dizajnerskih prozvoda su samo neka od rešenja za navedene izazove.

Mikser bazar biće održan u Dorćol Platz-u od 24. do 26. maja od 11.00 do 23.00.

Drugi programi

Mikser Innovation Expo u dvorištu Muzeja nauke i tehnike ima za cilj da na jednom mestu okupi inovatore koji svojim izumima i proizvodima doprinose ostvarenju globalnih ciljeva održivog razvoja i cirkularne ekonomije, i uvode nas u Četvrtu industrijsku revoluciju.

Među programima su: i Dizajn Hub, Art zona, Hrana 2.0 (raznovrsni formati na više lokacija – od panela na konferenciji, preko expo izlagača, do Beogradskog noćnog marketa održive hrane), Mikser Kids (organizacija: KidHub), EduZona, muzički program (Lollobrigida, Sunday Stories, Cmok, Wyrd Sisters, Mimi, Bella Technika, DJ Brka, DJ Peppe, Mr Swagger, Duda Bezuha i Pera Joe) i filmski program.

U Muzeju nauke i tehnike biće prikazani filmovi „The True Cost“, „Plastični okean“, „Crna senka zelene energije“ i „Closing the Loop“.

Konferencija „Shift“

Program festivala čini međunarodna konferencija „Shift“ na kojoj će govoriti domaći i strani eksperti kao i predstavnici domaćih institucija koji se bave gorepomenutim temama.

Cilj je da se pokrene otvorena javna debata između stručnjaka i donosioca odluka, ali i da se tema cirkularne ekonomije i kulture približi građanima, i uključi medije u razumevanje procesa promene svesti i praksi koje su potrebne da bismo zajedno razvili održiviju kulturu življenja i delovanja u cilju zaštite i obnove životne sredine i ugroženih prirodnih resursa.

Konferencija će biti održana u Muzeju nauke i tehnike. Ulaz je besplatan, ali je obavezna elektronska rezervacija mesta za prepodnevne i popodnevne sesije.

Sve informacije o programu pronađite na sajtu festivala. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.