Vesti

0

Završena načelna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o glavnom gradu, sutra nastavljaju rad

Autor: JU

Izvor: Beta

Završena načelna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o glavnom gradu, sutra nastavljaju rad

Izvor: Foto: Novi magazin / SA

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić danas je tokom obrazlaganja zakona naveo da se tim izmenama omogućava decentralizacija koja će značiti efikasnije pružanje usluga građanima i privredi.

Poslanik Demokratske stranke Balša Božović je ocenio da je predloženim izmenama pokušava sakriti od građana velika privatizacija javno komunalnih preduzeća u Beogradu.

On je kazao da će javna komunalna preduzeća postati privatne kompanije tako da će se cena usluga podići ali ne i kvalitet, pominjući vodovod, kanalizaciju, odnošenje smeća.

Poslanica Stranke Moderne Srbije Tatjana Macura rekla je da izmene neće dovesti do decentralizacije i da postoji bojazan da će pojedinci imati mogućnost da "nizom manipulativnih radnji" dođu do vlasništva nad zemljištem i nekretnimama koje će biti u vlasništvu Grada a da ne ulože svoj novac.

Izmenama zakona je previđeno da prigradske opštine imaju, uz saglasnost grada, svoja javna komunalna preduzeća kao i da grad svoje izvorne nadležnosti može da prenese na prigradske opštine.

Izmenama zakona se ukida neposredno i tajno glasanje na izborima za savete mesnih zajednica u Beogradu. Ukida se i mogućnost da Beograd ukine postojeću gradsku opštinu i njeno područje pripoji jednoj ili više gradskih opština.

Ukida se obaveza da glavni grad ima gradskog arhitektu, umesto toga statutom se može predvideti pomoćnik gradonačelnika u oblasti urbanizma.

Gradonačelnik i Gradsko veće prema propisanim izmenama zakona više neće imati obavezu da najmanje dva puta godišnje izveštavaju Skupštinu o izvršavanju odluka i drugih akata Skupštini grada.

Načelnik gradske uprave za svoj i rad gradske uprave odgovaraće Gradskom veću, a ne Skupštini Beograda.

Skupština će sutra nastaviti rad sutra u 10.00 razmatranjem prestanka funkcije predsednika suda u sudovima opšte i posebne nadležnosti u Srbiji, o prestanku funkcije predsednika suda u Prekršajnom sudu u Kruševcu, i prestanku funkcije predsednika suda u Osnovnom sudu u Pirotu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR