Žene u crnom izvele performans "Stop kasetnoj municiji" 1Foto: Tviter/ BBC na srpskom

Prošlo je 20 godina od NATO bombardovanja, zbog čega je veoma zabrinjavajuća činjenica da je Srbija jedina zemlja u regionu koja nije potpisala Konvenciju o zabrani kasetne municije, izjavila je danas predsednica nevladine organizacije „Žene u crnom“ Staša Zajović.

Ona je povodom Međunarodnog dana ženskih akcija za mir i razoružanje, koji se obeležava 24. maja, upozorila da vlast u Srbiji još nije napravila evidenciju broja žrtava i materijalne štete za vreme bombardovanja, kao i da je nepotpisivanjem Konvencije žrtve kasetne municije izuzela od međunarodne pomoći.

„Srbija je time pokazala na koji način se brine o žrtvama svog naroda“, izjavila je Zajović, uz zahtev da vlast jasno kaže da li proizvodi i izvozi oružije u zaraćena područja, pošto postoje mnoge indicije koja ukazuju na to.

Ukoliko Srbija izvozi oružje u zaraćena područja, Zajović smatra da vlast treba da se zapita zašto time uništava civilno stanovništvo i zašto pomaže diktatorskim režimima.

„Sramna je i cinična izjava predsednika Aleksandra Vučića da svo oružije koje proizvedemo izvezemo, posebno zato što smo mi zemlja koja je devedestih bila u ratu“, izjavila je Zajović.

Ona je podsetila da su „Žene u crnom“ 2012. godine prikupile velik broj potpisa građana za potpisivanje Konvencije, ali se tadašnja vlast, u kojoj je jedan od funkcionera bio i Vučić, oglušila na te zahteve.

„Žene u crnom“ su tokom okupljanja, koje je obezbeđivala policija, držale transparente „Stop kasetnoj municiji“, „Srbija jedina u regionu nije potpisala Konvenciju o zabrani kasetne municije“ i „Žrtve kasetnih bombi u Srbiji nemaju pravo na međunarodnu pomoć, zato što Srbija nije potpisnica Konvencije“.

Kako bi ukazali na problem, izveden je performans kojim je simbolično prikazano na koji način su funkcionisale kasetne bombe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari