Dostupni linkovi

Hiljade poslova u opasnosti nakon bankrota British Steela


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Britanskoj kompaniji British Steel (Britanski čelik) naložena je likvidacija dok se bori sa teškoćama unutar industrije, kao i Brexitom. Ova situacija je prijetnja za 5.000 radnika, a u opasnosti je još 20.000 poslova u lancu opskrbe.

Kompanija je zatražila paket podrške kako bi se pozabavila sa problemima vezanim za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije. Razgovori sa vladom nisu rezultirali uspjehom, i stečajni servis je u srijedu objavio likvidaciju kompanije.

"Moj prvi prioritet, nakon što sam imenovan stečajnim upraviteljem British Steela, je da se nastavi sigurno poslovanje", rekao je David Chapman, referirajući se na fabriku Scunthorpe u sjeveroistočnoj Engleskoj.

Chapmanu, koji će se pozabaviti kolapsom British Steelea, drugog po redu najvećeg proizvođača čelika u zemlji, odobrena je nadoknada. „Financijski ministar Philip Hammond se također složio sa odštetom za stečajnog upravitelja kako bi British Steel mogao nastaviti poslovati“, rekla je Theresa May parlamentu.

Kompanija će nastaviti sa trgovinom i opskrbom svojih mušterija dok Chapman bude istraživao nove opcije za nastavak rada.

Vlada je rekla da je uradila sve što je mogla za kompaniju, uključujući i obezbjeđivanje 120 miliona funti (152 miliona dolara) kako bi se pomoglo usaglašavanje sa troškovima trgovine karbonskim emisijama. Dati više od toga bi bilo nemoguće, jer bi se moglo smatrati nezakonitom državnom pomoći, dodao je Greg Clark, ministar poslovanja.

"Savjetovano mi je da bi bilo nezakonito obezbijediti garanciju ili posudbu na temelju bilo kakvih prijedloga koje bi napravila kompanija ili bilo koja druga strana", rekao je.

Sindikati su pozvali vladu da nacionalizira kompaniju, ali vlada je to odbila.

Lider opozicione laburističke stranke, Tom Watson, rekao je da su ovo jako loše vijesti.

"Ovo je svjedočanstvo vakuuma vladine industrijske politike, i farse propalog Brexita", rekao je.

Kriza pojačava zabrinutost britanskih proizvođača koji zahtijevaju više informacija o planiranom napuštanju Evropske unije. Dugogodišnja pitanja kao što su nekompetitivne cijene struje također nastavljaju ometati ulaganje u proizvodnju u Velikoj Britaniji, rekao je Gareth Stace, generalni direktor U.K. Steelea, trgovinske asocijacije ove industrije.

XS
SM
MD
LG