22. maj  2019. 15.41  →  16.47 | Izvor: RTV (Bojana Radovanović)

Sombor: Uručeni ugovori za kuće na selu za izbegličke porodice

SOMBOR -

Izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, sa prebivalištem u Somboru, danas su uručeni ugovori za kuće na selu, koje su dobili u programu regionalnog stambenog zbrinjavanja.

video icon

Porodica Darka Pajića, koji je u Srbiju stigla pre skoro četvrt veka konačno je dobila svoju kuću i to u Čonoplji, gde žive više od 20 godina, ali do sada u tuđim kućama.

izbeglice, kuce, na, selu, ugovori, sombor

"Sve kuće koje smo iznajmljivali bile su stare, nabijače. Sređivali smo ih i taman i središ, oni ih prodaju i seli se. Meni ovo znači sve. Posle više od dve decenije skućio sam se. Bio sam kao tuđinac, sada imam svoju adresu, svoje ognjište", kazao je Darko Pajić.

"U gradu Somboru je u poslednjih devet godina implementirano 55 miliona dinara budžetskih sredstava na četiri osnovna stambena rešenja. Somborcima je najmiliji otkup seoskih domaćinstava, a zatim građevinski materijal. Za građevinski materijal mogu konkurisati ljudi koji su sami počeli gradnju, ali su ostali bez sredstava", izjavio je Ivan Gerginov, pomoćnik komerasa za izbeglice.

Do kraja 2021. godine kroz Regionalni program stambenog zbrinjavanja, u Somboru će stambeno biti obezbeđeno 266 porodica. Najveći donator regionalnog stambenog programa je Evropska unija.

"Do sada je stambeno rešeno oko 3.000 porodica u Srbiji. Taj se broj povećava. Regionalni stambeni program predstavlja zajednički napor partnerskih zemalja, BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore uz podršku međunarodne zajednice kako bi se konačno zatvorilo poglavlje dugotrajnog raseljenja u regionu", saopštio je Džozef Melot, zamenik misije OEBS-a u Srbiji.

Plan je da sva izbegla lica u Srbiji stambeno budu zbrinuta do kraja 2021. godine. Ove godine "krov nad glavom" dobiće oko 2.500 porodica, a u naredne dve godine još oko 2.100 porodica.

 

 

Tagovi
Srodne vesti

Broj komentara: 1

Joki  23. 05. 2019. | 06:26
Najbolje je biti izbeglica u Vojvodini.