22. maj  2019. 14.37  | Izvor: RTV (Lidija Vučković)

Kikinda: Svečano obeležena slava grada

KIKINDA -

Litijom i uz svečanost u Gradskoj kući u Kikindi je obeležena slava grada, letnji Sveti Nikola.

Veliki broj građana bio je deo litije, koja je krenula od hrama Svetog oca Nikole i prošla centralnim gradskim ulicama. Ove godine crkvena slava grada obeležava se uz posebnu atmosferu, budući da se slavi i 250 godina od izgradnje hrama Svetog oca Nikole u centru Kikinde.

kikinda,slava,, litija

Svečanost je nastavljena u Gradskoj kući, uz rezanje slavskog kolača. Događaju su prisustvovali predstavnici iz privrednog, društvenog, političkog, kulturnog i sportskog života grada, kao i predstavnici Ambasade Ruske Federacije u Srbiji.

Kum slave ove godine bio je Vladimir Galić, pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine. Budući da je rođen u Kikindi, gde je završio i osnovnu i srednju školu, Galić je istakao da mu je posebno zadovoljstvo i čast da bude kum slave grada:

"Vrlo je značajno da proslavljamo slavu. Nas Srbe, kada su hteli da pokrštavaju, spaljivali su nam mošti svetaca, smatrajući da će time da nam unište duh, jer su smatrali da crpimo moć od naših svetaca. Zato je važno da nastavimo da negujemo tradiciju i ne zaboravimo svoje običaje."

Slava se u Kikindi obeležava treću godinu za redom. Na važnost obeležavanja ovakvo važnih datuma podsetio je i domaćin, gradonačelnik Kikinde Pavle Markov:

"Svojim sugrađanima bih poželeo da u narednom periodu slavimo našu slavu i da to bude u sreći i blagostanju."

Ove godine ponovo je upriličeno takmičenje u pravljenju najboljeg slavskog kolača. Na takmičenje je pristiglo 14 kolača, a pobedu je, treću godinu za redom, odnela Slobodanka Radak iz Udruženja žena Kikinde.

Svečanost je uveličao Hor mladih pri hramu Svetog oca Nikole. Slava grada biće obeležena i izložbom "Riznica Srpske pravoslavne crkve u Kikindi", na kojoj će biti prikazana blaga koja koje čuva Crkvena opština Kikinde. Izložba će biti otvorena u 20 sati, u Galeriji kikindskog Kulturnog centra.

Broj komentara: 1

Кикинђанин  22. 05. 2019. | 17:23
Сећамо се кума Галића кад је у време Коштунице био директор агенције за приватизацију по буразерско кумовском принципу. То га је, ваљда, препоручило да сад буде градски Кум.