Srbija i RS potpisale Memorandum o saradnji u oblasti demografije

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović i ministarka porodice, omladine i sporta RS Sonja Davidović potpisale su u Banjaluci Memorandum o saradnji u oblasti demografije i populacione politike. 

Đukić Dejanovićeva je istakla da osnov za potpisivanje Memoranduma predstavlja slična demografska situacija u Srbiji i Republici Srpskoj, poput visoke prosečne starosti stanovništva, negativnog prirodnog priraštaja, odsustva radnog i fertilnog potencijala neophodnog za reprodukciju novih generacija, kao i migracije stanovništva. 

Sve to, prema njenim rečima, ostavlja dosta prostora za zajedničku saradnju u ovoj oblasti.

Ministarka Đukić Dejanović je navela da je prosečna starost stanovništva Republike Srbije i Republike Srpske identična i iznosi 43 godine. 

U Republici Srbiji se na 1.000 stanovnika rodi devet beba, a umre 15 lica, a u Republici Srpskoj se rodi osam beba, a umre 13 ljudi. U fertilnom kontingentu (od 15 do 49 godina) nalazi se svaka peta žena u obe sredine. 

Slični demografski trendovi u Srbiji i RS ostavljaju dosta prostora za zajedničku saradnju u ovoj oblati u vidu razmene ideja, iskustava i primera dobre prakse, rekla je Đukić Dejanovićeva.

Ona je dodala da veruje u zajedničku saradnju Srbije i RS na polju podsticanja rađanja i podrške porodici.

"Za Vladu Republike Srbije i Kabinet koji vodim to je jedan od ključnih ciljeva", zaključila je Đukić Dejanovićeva, saopšteno je iz njenog kabineta.

Davidovićeva je istakla da je cilj potpisivanja Memoranduma razvijanje i jačanje institucionalne saradnje između Srbije i RS u oblasti demografije i populacione politike i dodala da će se saradnja ogledati u radu na zajedničkim projektima, koji će obuhvatiti analiziranje svih pojava demografskog razvoja i očekivane promene u doglednoj budućnosti na ovim prostorima, kao i iznalaženje najboljih načina za njihovo rešavanje. 

"Aktivnosti će se sprovoditi kroz zajedničko organizovanje naučnih i stručnih seminara, okruglih stolova i drugih programa edukativnog karaktera, kao i kroz izradu strateških dokumenata u oblasti demografije i populacione politike", zaključila je ministarka Davidović. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво