• Search form

21.05.2019 | 12:56

Knjiga dežurstva

Knjiga dežurstva

Umetnica Marija Konjikušić predstavlja se u Galeriji Remont u Beogradu izložbom “Knjiga dežurstva” koju čine radovi nastali na umetničkoj koloniji u Raškoj, a povezani su sa njenim boravkom u maloj, opusteloj seoskoj školi u selu Gradac.

Marija Konjikušić je tri godine zaredom učestvovala u umetničkoj koloniji u Raškoj, a na izložbi u Remontu, koja će biti otvorena 22. maja, predstavlja dva zasebna rada nastala u tom periodu.

Kao jednoj od učesnika kolonije u Raškoj, u kojoj su bili umetnici različitih senzibiliteta i opredeljenja, učinilo joj se zanimljivim da napravi interakciju dva sveta - škole koja preko leta bez đaka deluje prazno i umetnika koji tada nastanjuju njihove učionice, realizući nove radove.

Prvi rad je “Knjiga dežurstva 2000/2001” (2016) i predstavlja imaginarnu priču, ispričanu u vidu listanja zatečene knjige koju je Marija Konjikušić pronašla u samoj školi. Tokom boravka na koloniji, saznala je da je od nekada popunjene seoske škole u samo poslednjih par godina, usled migracije mlađe populacije stanovništva iz sela u gradove, broj učenika naglo opao, tako da je u momentu njenog boravka 2016. godine broj đaka bio svega 12.

“Zamolila sam učesnike kolonije da mi pomognu da realizujem bizarnu priču o životu u školi, školi koja sa svojim malim brojem đaka ne može ni da izgleda kao da se u njoj odvija normalan rad i školski život”, navela je ona.

Knjiga dežurstva 2000/2001

Učesnici su u formi kratkih performansa isprojektovali situacije mogućih/nemogućih školskih događaja kako bi se vizuelni zapis škola ponovo ispunila životom i različitim aktivnostima.

Za drugi rad “Školske table” (2017-2018) Marija Konjikušić je zamolila kolege da na školskim tablama realizuju po jedan umetnički rad, u svom maniru i prema slobodnom izboru. Svako je izabrao svoju učionicu i tablu. “Cilj mi je bio da na kraju ostavimo đacima na tablama isti taj rad da ga i oni vide, kao neka vrsta zapisa našeg boravka u njihovoj školi i pokušaj komunikacije umetnika sa đacima, dve grupe koji se nikad ne prepletu u prostoru koji dele”, navela je ona.

Sam proces rada, čiji je rezultat devet tabli umetnika sa specifičnim radovima na njima, zabeležen je kratkim video klipovima i fotografijom krajnjeg rezultata, čime je dokumentovana cela akcija.

Umetnici koji su na tablama realizovali rad su: Joškin Šiljan, Marija Bogdanović, Jovan Rakidžić, Maja Đokić, Aleksandar Jevtić, Nikola Pilipović - MANIK, Irena Kovač, Goran Stojčetović i Aleksandar Denić, koji će na otvaranju izložbe u Remontu uživo crtati po školskoj tabli.

Školske table - Aleksandar Denić

Marija Konjikušić, rođena 1978. u Beogradu, radi kao nezavisni istoričar umetnosti, fotograf i dizajner. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na odseku Istorija umetnosti, a web dizajn na IT akademiji u Beogradu.

Fotografijom se bavi poslednjih 17 godina, a kao profesionalni fotograf radila je za Dom kulture Studentski grad, Muzej savremene umetnosti u Beogradu i kao freelance fotograf za različite druge institucije.

Predavač je i idejni tvorac foto-radionice “Out of the box” koja se od 2015. godine odvija na različitim lokacijama u Beogradu.

Izložba “Knjiga dežurstva” u Remontu biće otvorena do 7. juna.

*Naslovna fotografija: Školske table - Joškin Šiljan

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav