Izvor: B92

"Nekada davno u dalekoj, dalekoj zemlji, stajali su smaragdni vrhovi protkani kristalnim rekama, obronci s kamenim selima i kanjoni u kojima su se uzdizali uzvišeni mostovi prema nebesima. Ovo čarobno područje čak je imalo prikladno očaravajuće ime: Bosna i Hercegovina, jednako melodična kao Narnija, Utopija ili Šangri-La, svetovi koji postoje u mašti, a ne na kartama", početak je teksta o skrivenim lepotama BiH koji je osvanuo u Njujork tajmsu.

"Ali Bosna, naravno, i nije baš bajka", nadovezuje se brzo autorka teksta Sara Kan, koja je BiH posvetila članak pod bajkovitim naslovom "Putovanje u Bosnu i Hercegovinu, gde se uspavana lepotica budi".

Na ulasku u Sarajevo, novinarka je prvo primetila ostatke rata, razrušene građevine i još neobnovljene fasade.

"Dugotrajni ožiljci podsećaju na zlo koje se dogodilo u ne tako davna vremena, već pre samo četvrt veka, radili su to prijatelji i komšije, a ne neka zla veštica", opisala je.

"Pa ipak, u Bosni sam pronašla krajolik koji se uklapa u platonsku ideju bajke", dodala je.

"Pogledam u jednu ulicu, uverena sam da sam u Istanbulu; ako okrenem glavu, otputovala sam u Beč; grad obrubljen planinama, to bi mogla biti švajcarska diorama. Istorijsko raslojavanje religija Sarajevu je donelo titulu Jerusalema u Europi. Na jednoj ulici sinagoga, džamija i katoličke i pravoslavne crkve stoje jedna pokraj druge", istakla je novinarka.

Ipak, dodaje da je na svakom koraku pronašla i strašne "relikvije rata", koje su, dodaje, "sačuvane kako bi se sprečilo da sećanja postanu pepeo".

"Gde god se okrenete, brda su iscrtana nadgrobnim spomenicima... Kad sam pitala nekoga da mi kaže gde je jedno groblje o kojem sam čitala, tužno je odmahnuo glavom: 'Ovde je svuda groblje", navela je.

Putovanje je nastavila prema Hercegovini, tačnije ka Mostaru, a krajolik je opisala kao da je ispao iz priče o Uspavanoj Lepotici ili Pepeljugi.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.