Presedan: Stigla dva desantna broda Hrvatske, iz njih izašlo stotinu vojnika Albanije i Kosova

U sklopu međunarodne vojne vežbe "Hitni odgovor 19", koja se od 10. maja do 6. juna održava u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj, stigla dva desantna broda.

Izvor: B92

Utorak, 21.05.2019.

09:50

Presedan: Stigla dva desantna broda Hrvatske, iz njih izašlo stotinu vojnika Albanije i Kosova
USMC/Handout/Getty images/Ilustracija

Dva desantna broda minopolagača Hrvatske ratne mornarice "Krka" i "Cetina" pristigli su juče u zadarsku luku, a kako prenosi Hina, iz brodova se "iskrcalo stotinu pripadnika oružanih snaga Republike Albanije i Kosovskih bezbednosnih snaga sa 23 vozila".

Navodi se da je Davor Alujević, komandant broda DBM-82 "Krka", rekao da je to "prvi put da se brodovima HRM prevoze albanske i kosovske snage s mestom ukrcavanja u luci druge savezničke države, odnosno iz albanske luke Drač".

Hrvatska agencija navodi da će "nakon iskrcavanja u Gaženici, te snage kopnenim putem biti prevezene na vojni poligon 'Eugen Kvaternik' kod Slunja".

Hrvatsko Ministarstvo odbrane juče je saopštilo da je na međunarodnoj vojnoj vežbi "Hitni odgovor 19" izvršen vazdušni desant američkih snaga na ovaj vojni poligon kod Slunja.

Hina je prenela da je hrvatsko ministarstvo među 1.600 vojnika koji učestvuju u vežbi - iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, SAD, Albanije, Crne Gore, Poljske, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Litvanije, Severne Makedonije, BIH, Italije i Nemačke, navelo i "pripadnike oružanih snaga Kosova".

Navodi se da ovu vežbu planira i vodi Komanda američkih snaga za Evropu (USEUCOM) sa težištem na uvežbavanju snaga zemalja članica A-5 inicijative.

U ovoj inicijativi, koja nosi naziv i Američko-jadranska povelja, članice su Albanija, Hrvatska, Severna Makedonija, Crna Gora, BiH i SAD, dok je Srbija 2008. godine dobila status posmatrača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: