Tramp preti Iranu: Suočićete se sa velikom silom

Predsednik SAD Donald Tramp poručio je da će se Iran suočiti s "velikom silom" ako pokuša bilo šta protiv američkih interesa na Bliskom istoku.Tramp igra "veoma opasnu igru", rekao je iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif.

"Ako nešto urade, suočiće se s velikom silom", rekao je Tramp, ali je dodao i da nema naznaka da će Iran bilo šta slično uraditi, preneo je AP.

Tramp je, u izjavi novinarima u Beloj kući, ponovo nazvao Iran "neprijateljem" i "terorističkim provokatorom broj jedan".

Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif rekao je da američki predsednik Donald Tramp igra "veoma opasnu igru" vojnim pretnjama i ekonomskim sankcijama i poručio da će biti bolnih posledica za svakog ako dođe do eskalacije.

Šef iranske diplomatije rekao je u intervjuu Si-En-En-u da Teheran odbija da razgovara sa SAD sve dok ne dobije poštovanje Bele kuće.

"Sjedinjene Države igraju veoma, veoma opasnu igru", istakao je Zarif, navodeći da će biti "bolnih posledica za svakoga ako dođe do eskalacija protiv Irana".

"SAD su ušle u ekonomski rat protiv Irana. To mora da stane", naglasio je Zarif.

Ponovio je da Iran neće biti strana koja započinje sukob, ali da će se braniti.

Potrebna je izuzetna razboritost sada kada imate ljude zainteresovane "za nesreće", zaključio je Zarif. Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je da je za razgovore i diplomatiju, ali ne pod trenutnim uslovima, javila je sinoć državna agencija Irna.

"Situacija trenutno nije stabilna za razgovore i otpor je naš jedini izbor, rekao je Rohani, prenosi Rojters.

Tramp je pre godinu dana povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma između Irana i velikih svetskih sila, a prema kojem se Teheran obavezao da će smanjiti program obogaćivanja uranijuma dok će, s druge strane, Iranu biti ublažene sankcije.

Tramp je ponovo uveo sankcije Iranu prošle godine i pooštrio ih ovog meseca, ali i zapretio sankcijama svim zemljama ako ne obustave uvoz iranske nafte.

Iran je ranije ovog meseca saopštio da bi mogao da obnovi program obogaćivanja uranijuma preko nivoa koji je dozvoljen sporazumom, ukoliko evropske zemlje ne nađu načine da smanje finansijski pritisak u naredna dva meseca. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво