Biznis Vesti
"HUAVEJ" IMA ODGOVOR NA NAPAD "GUGLA" Imamo svoj operativni sistem, korisnici ne treba da brinu

"HUAVEJ" IMA ODGOVOR NA NAPAD "GUGLA" Imamo svoj operativni sistem, korisnici ne treba da brinu

Situacija u kojoj se našao "Huavej" – prekid saradnje "Gugla" i velikih svetskih proizvođača čipova sa njima – nije preterano zatekla ovu kinesku kompaniju, ako je verovati tamošnjim medijima.

Programiranje Foto: Privatna arhiva
Programiranje

Prema pisanju South China Morning Posta, "Huavej" je predvideo da bi moglo doći do problema u saradnji sa američkim kompanijama, pa tako i "Guglom", te je još ranije razvio svoj operativni sistem (OS), kako za telefone tako i za računare.

Ovaj OS, nazvan Hongmeng, bio je u razvoju još od 2012. godine, kada su počeli problemi za kineski ZTE na američkom tržištu i trebalo je da posluži "za svaki slučaj", ako bi se dogodila neka nepredviđena situacija u odnosima sa SAD i Guglom, na čiji se Android ova kompanija oslanja.

Foto: MAURITZ ANTIN / EPA;

"Pripremili smo sopstveni operativni sistem, ako se ispostavi da više nećemo moći da koristimo Android. Spremni smo i imamo plan B", izjavio je još u martu šef mobilnog odeljenja "Huaveja" Richard Yu Chengdong.

Iz kompanije su prošle sedmice, kada se situacija sa zabranom iz SAD počela zakuhavati, potvrdili kako imaju rezervno rešenje. Iako ga ne žele koristiti, niti očekuju da će biti potrebno, potpuno su spremni za svaki problem.

"Android i Windowsi uvek će ostati naš prvi izbor", poručeno je preko portparola, ali s obzirom na razvoj događaja, nije isključeno da će "Huavej" pribeći alternativnom rešenju i zaista aktivirati svoj OS.

Oglasili se "Huavej" i "Gugl"

Kompanija "Huavej" je u svom saopštenju poručila korisnicima njenih mobilnih telefona i tablet računara da će im usluge ažuriranja i ubuduće biti dostupne.

"Huavej će nastaviti da vrši postprodajne usluge i sigurnosna ažuriranja na svim postojećim Huavej i Honor pametnim telefonima i tablet računarima koji su prodati ili se još uvek nalaze na zalihama na globalnom nivou. Kao jedan od ključnih globalnih partnera Androida, blisko smo sarađivali sa njihovom platformom otvorenog koda kako bismo razvili ekosistem koji bi koristio i korisnicima i industriji. Nastavićemo sa izgradnjom sigurnog i održivog softverskog ekosistema."

"Gugl" je ovim povodom rekao da se pridržavaju zahteva i prate dalji razvoj situacije.

"Za korisnike naših usluga, Google Play i Google Play Protect će nastaviti da funkcionišu na postojećim Huavej uređajima".

Identična uveravanja korisnicima su uputili i iz Androida.

"Blic" je juče istraživao koje sve posledice mogu trpeti korisnici "Huavej" telefona. Više o tome pročitajte ovde.