Svet

0

Ostavka svih ministara ekstermne desnice u Austriji

Autor: JU

Izvor: Beta

Ostavka svih ministara ekstermne desnice u Austriji

Izvor: Foto: Beta / AP

Partija je objavila večeras da se povlači iz vlade, i da ta odluka stupa na snagu odmah, ne čekajući prevremene izbore koji bi trebalo da se održe u septembru.

Ministar saobraćaja Norbert Hofer, novi šef FPO-a, ranije danas je najavio da će svi ministri iz njegove partije izaći iz vlade ukoliko kancelar otpusti ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla.

Slobodarska partija upala je u krizu od petka od kada je objavljen video šefa partije Hajnca-Kristijana Štrahea u kome on obećava državne ugovore ruskom bogatašu u razgovoru sa njegovom navodnom nećakom. Štrahe je podneo ostavku na svoje mesto vice-kancelara i šefa stranke ali kancelar Sebastijan Kurc je smatrao da ministar unutrašnjih poslova Kikl ne može da ostane i da vodi istragu o tom kmpromitujućem videu snimljenom na Ibici 2017. godine.

Kancelar je danas zatražio smenu Kikla, navodeći da je jasno da on "ne može da vodi istragu o samom sebi", i rekao da očekuje da će svi ministri FPO-a otići kao što su najavili. Kurc je rekao da će tehnokrate i ljudi iz administracije privremeno zauzeti te funkcije do održavanja prevremenih izbora.

Kurc je danas pozvao sve opozicione stranke, među kojima i ekstremnu desnicu da garantuju stabilnost zemlje poljujane raspadom koalicije, i krizom koja je izazvala najavu prevremenih izbora.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR