Farme privlače turiste

Z. RAJIĆ

20. 05. 2019. u 18:41

Preduzetnici iz Slovenije nameravaju da u Baču naprave agroekološko gazdinstvo. Uzgoj ovaca, mangulica i junadi biće u službi promocije prirodnog okruženja

Фарме привлаче туристe

Zna se lokacija za izgradnju štala

NA zapuštenom zemljištu u ataru Bača trebalo bi da nikne agroekološko turističko gazdinstvo, koje žele da podignu trojica preduzetnika iz Slovenije. Mariborčani Bojan Strajnar, Milan Prajner i Robert Rakovič osnovali su u Baču firmu "Eko okvir", s kojom je lokalna samouprava potpisala pismo o namerama da se na 170 do 180 hektara nekorišćenog državnog zemljišta napravi kompleks oglednih farmi ovaca, svinja mangulica i junadi, kao i plantaža paulovnije, visokog ukrasnog i medonosnog drveta.

- Reč je o zemljištu između Malog Bača i Plavne, koje nikad nije bilo licitirano, jer nije bilo zainteresovanih za njegovo korišćenje. Zajedno sa preduzećem "Eko okvir" uputili smo zahtev Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da se to zemljište izda u dugoročni zakup, i od rugla pretvori u nesvakidašnju turističku destinaciju - naveo je predsednik opštine Bač Borislav Antonić.

Namera slovenačkih investitora, kako su predočili, nije da se na farmama bave tovom, nego prvenstveno promocijom prirodnog okruženja.

- Plan je da uložimo ukupno 6,5 miliona evra i projekat završimo za tri godine. Ako Vlada Srbije odobri zakup, prvo ćemo očistiti teren od šiblja i posaditi paulovniju. To je brzorastuće drvo koje je veliki proizvođač kiseonika. Posle toga bismo ogradili parcelu i doveli vodu i put, a potom pristupili izgradnji farmi - rekao je Strajnar prilikom ugovaranja partnerstva u Baču.

Antonić je naglasio da bi u turističkom kompleksu "Eko okvira" trebalo da bude zaposleno tridesetak radnika.

Opština Bač je pre tri godine ofanzivnije krenula u privlačenje investitora izgradnjom višenamenske proizvodne hale na 1.150 kvadratnih metara u industrijskoj zoni. Hala je izdata u zakup Preduzeću za proizvodnju drvne ambalaže i predmeta od drveta "KSC Tektona" iz Bača, koje je zaposlilo 49 radnika. Prošle godine je sklopljen sporazum sa mađarskom fabrikom trikotaže, koja će posle obuke prijavljenih kandidata, sprovedene u Segedinu i Baču, u adaptiranoj nekadašnjoj sportskoj hali "Herkules" uskoro zaposliti stotinu radnika na 50 mašina.

Pročitajte još: Bač: Džemperi u dve smene

- Trenutno se u industrijskoj zoni grade dve hladnjače domaćih investitora i pogon jedne strane kompanije, koja ima predstavništvo u Bačkoj Palanci. U tim objektima će ukupno biti otvoreno stotinak radnih mesta - kaže Antonić.

ZANEMARENE PARCELE

INTERESOVANjE iz Slovenije za ulaganje u Baču postojalo je i pre tri godine, ali je iz nepoznatih razloga prestalo. Firma "Ganga" iz Radomlja je 2016. za 427.500 dinara kupila tri parcele u industrijskoj zoni za izgradnju fabrike za preradu organskog otpada i proizvodnju komposta za biogas, u kojoj je trebalo da bude zaposleno 25 radnika. Većinski vlasnik "Gange" Jaka Cankar se posle toga više nije javljao, pa će sa tom firmom, kaže Antonić, ugovor najverovatnije biti raskinut.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije