20. maj  2019. 17.25  →  19.08 | Izvor: RTV (Sanja Knežević)

Klimatske promene i pesticidi uzrok smanjenog broja pčela

NOVI SAD -

Upotreba pesticida i klimatske promene uzrok su smanjenom broja pčela u protekloj deceniji, na koje, povodom svetskog Dana pčelara, upozoravaju Ujedinjene nacije.

video icon

Svetski dan pčela obeležava se kroz edukaciju i aktivnosti usmerene na podizanje svesti o značaju pčela i drugih oprašivača, na opasnosti sa kojima se suočavaju i na njihov doprinos održivom razvoju.

pcela,, cvet,, prolece

“Na ovoj našoj zemlji,kugli postoji negde oko 250 000 raznih biljaka tako kažu naučnici koji su istraživali, a od tih 250 000, njih 80% pčele oprašuju. Znači pčele su ti glavni polinatori ili oprašivači svih tih biljaka”, kaže Stojan Anđelković iz Pčelarsko saveza Srbije.

Naučne studije dokazuju da su pčele sve ugroženije. Iz Saveza pčelara Vojvodine naglašavaju da pored loših vremenskih uslova i ekspanzija insekticida poslednjih godina negativno utiče na pčele. Pčelari su saglasni da bi tretiranje biljaka trebalo da se radi ili kasno uveče ili rano ujutru, dok su pčele u košnicama na sigurnom.

Maj je najplodonosniji mesec za razvoj pčela, a jedan od razloga zašto je baš 20. maj poseban je rođenje Slovenca Antona Janša, začetnika modernog pčelarstva. Slovenija je među zemljama sa najvećim udelom pčelara u populaciji u svetu.

Tagovi
Broj komentara: 1

Rile  20. 05. 2019. | 23:23
Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva.... šta radi? Jel neka institucija radi u ovoj državi? Ko kontroiliše seme na njivama?