Najnovije vesti
Vesti Društvo
Vlada ulaže u Bosilegrad da podstakne rađanje i povratak stanovništva

Vlada ulaže u Bosilegrad da podstakne rađanje i povratak stanovništva

Kabinet zadužen za demografiju i populacionu politiku ministarke Slavice Đukić Dejanović, u okviru projekta proširenja ustanova za predškolsko vaspitanje i njihovo dodatno opremanje, uložio je u otvaranje igraonice i novo igralište za decu u Bosilegradu.

bosilegrad, vrtic, slavica djukic dejanovic Foto: Promo
bosilegrad, vrtic, slavica djukic dejanovic

- Svako dete, svaka porodica nam je važna. Bosilegradu je potreban podsticaj za bolju demografsku budućnost. U ovoj opštini najveća vrednost je svaka rođena beba, ali to zavisi i od broja radnih mesta, usklađivanja rada i roditeljstva i međugeneracijske solidarosti - poručila je ministarka Đukić Dejanović.

Opština Bosilegrad sa okolnim mestima spada u opštinu sa najmanjim brojem stanovnika, najdublje demografske starosti, a svaki četvrti stanovnik je stariji od 65 godina.

U ovoj opštini prirodni priraštaj je negativan i iznosi minus 107, što praktično znači da je prema poslednjim podacima rođeno 49 beba, a umrlo 156 stanovnika. Bosilegrad ima oko 40 više odseljenih u odnosu na broj doseljenih.

" U Bosilegradu nam je potreban veliki podsticaj za rast stanovništva"
Foto: Promo
" U Bosilegradu nam je potreban veliki podsticaj za rast stanovništva"

Ministarka je danas razgovarala i sa porodicama koje su prošle godine dobile nepovratna sredstva i istakla da je standard samih porodica, finansijki momenat važan i često presudan u odluci roditeljstva i rađanja.

Za Bosilegrad, Vladičin Han i Trgovište odobrena su sredstva u visini od 1.335.000 dinara, od čega je Kabinet izdvojio 953.571,43, a opštine 381.428,57. Za projekat - snižavanje psihološke cene roditeljstva – Školice - Savetovalište za trudnice i roditelje u okviru PU "Dečija Radost" – gde us između ostalog angažovane i angažovane i dodatne četiri vaspitačice kabinet je donirao 892.857 dinara. Za prošlu i ovu godinu za opštinu Bosilegrad je izdvojeno oko 9,5 miliona dinara.

DEMOGRAFSKE ČINJENICE

Bosilegrad, sa opštinama Crna Trava, Trgovište, Gadžin Han, Medveđa i Sevojno, čini grupu opština sa najmanjim brojem stanovnika u Srbiji (ispod 7.500), a po gustini naseljenosti spada među tri najređe naseljene opoštine. Godišnje Bosilegrad gubi oko 100 stanovnika na osnovu negativnog prirodnog priraštaja i za oko 40 je više odseljenih u odnosu na broj doseljenih u opštini. Stanovništvo Bosilegrada je u stadijumu najdublje demografske starosti.

• Bosilegrad ima 7.304 stanovnika

• Prosečna starost stanovništva je 45,97 godina, što Bosilegrad svrstava u najstariju opštinu Pčinjske oblasti.

• rođeno 49 beba, a umrlo je 156 lica. Prirodni priraštaj je negativan i iznosi -107.

• Udeo lica koja su mlađa od 15 godina je 11,6 što je najniži udeo u odnosu na ostale opštine Pčinjske oblasti.

• Svaki četvrti stanovnika opštine Bosilegrad je stariji o 65 godina.

• U Bosilegrad se godišnje doseli 62 lica, a odseli 101 lica, što za posledicu ima negativan migracioni saldo od oko 40 lica.

• Svaki 20 stanovnik opštine Boselegrad je dete predškolskog uzrasta (0-6). Prema poslednjoj proceni broja stanovnika prema starosti za 2017. godinu u Bosilegradu ih ima 350