Tužioci iz regiona o saradnji u procesuiranju ratnih zločina

Tužioci u sporovima za ratne zločine iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske okupili su se u Beogradu na poziv srpske tužiteljke Snežane Stanojković na trodnevnom savetovanju o regionalnoj saradnji, a danas im se prodružio i glavni tužilac Mehanizma za krivične sudove u Hagu Serž Bramerc.

Tužilac za ratne zločine Srbije Snežana Stanojković podsetila je u uvodnom govoru da Srbija već ima protokole o saradnji još iz 2005. i 2006. godine.

Međutim, kako je navela, od tužilaca se očekuje da uvek daju bolji rezultat.

Izrazivši nadu da će ova konferencija dati još jedan korak napred i još bolju saradnju između tužilaca u regionu, Stanojkovićeva je podsetila da svi oni imaju isti cilj.

"Svi moramo zajedno sesti i sve učinioce privesti pravdi. Koliko možemo i moramo dobiti bitku sa vremenom jer nam je svima jasno da vreme teče, da je mnogo godina proteklo i da nam je malo vremena ostalo da damo neki rezultat", navela je Stanojkovićeva.

Posebno je pohvalila saradnju sa unsko-sankim kantonom, od kojeg je Srbija, kako je rekla, preuzela na desetine predmeta koji su okončani osuđujućim presudama.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif je rekao da veruje da saradnja među tužiocima treba da bude osnov procesuiranja ratnih zločina u regionu.

Poručio je da je izvesno da će dalji napredak u procesuiranju ratnih zločina biti ne samo snažno pozdravljen od strane međunarodne zajednice, već i "od svih ljudi koji žele da žive stabilnijem i prosperitetnijem društvu". 

Kif je primetio da, uprkos značajnim naporima svih tužilaštava, postoji nedovoljna raspoloženost za rešavanje predmeta i brojne uspomene na konflikte koje predstavljaju značajnu prepreku pomirenju u regionu, ali i političkom i društveno-ekonomsko razvoju.

"Svesni smo i svih izazova sa kojima se vaše institucije suočavaju u radu, uključujući i postojanje razlika u zakonskim okvirima, političke osetljivosti predmeta koje procesuirate, kao i negativne reakcije delanja. Ipak se nadamo nastavku vaše saradnje kako bilateralne tako i regonalne, čime ćete nastaviti da ispunjavate obaveze koje su preuzele vaše vlade", zkaljučio je britanski ambasador.

Skup su pozdravili i ambasador Italije Karlo Lo Kašo i predstavnica UNDP-a Fransin Pikap, naglašavajući važnost potrage za nestalim osobama.

Potom su pozdravne govore održali i glavni tužioci za ratne zločine Crne Gore Ljiljana Vukčević i Bosne i Hercegovine Gordana Tadić.

Glavni tužilac Hrvatske Dražen Jelačić nije prisustvovao skupu, jer, kako je rekla njegova zamenica Jasmina Dolmagić, on prisustvuje savetovanju svih tužilaca u Hrvatskoj koji se svake godine u ovo vreme održava na Brionima.

Serž Bramerc će sutra imati pojedinačne sastanke sa srpskim tužiocem za ratne zločine kao i sa ministarkom pravde Nelom Kuburović, a uoči šestomesečnog izveštaja koji će podneti Savetu Bezbednosti o saradnji Srbije za Hagom. 

Konferencija tužilaca za ratne zločine trajaće tri dana, a glavne teme skupa su međusobna tužilačka saradnja, saradnja sa Mehaniznom u Hagu, sa posebnim osvrtom na istraživanje seksualnih zločina u oružanom sukobu, kao i potraga za nestalim licima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво