Identificirana trojica Srebreničana koje su ubili Škorpioni, među njima i Juso Delić

0
228

PrtScr/Strijeljanje Srebreničana

Najmanje trojica od šestorice Srebreničana koje su 17. jula 1995. godine, pred kamerama mjestu Godinjske Bare strijeljali pripadnici zloglasnih „Škorpiona“, jedinica pod kontrolom Državne bezbjednosti Srbije, pronađeni su u sekundarnoj masovnoj grobnici na području planinskog prevoja Rogoj, potvrdio je za Radiosarajevo.ba član kolegija direktora Instituta za nestale Bosne i Hercegovine Amor Mašović.

Zarobljen u Kavici

Posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici u junu prošle godine, a ispostavilo se da je riječ o sekundarnoj grobnici.

Među njima je, saznajemo, i Juso Delić iz Osmača kod Srebrenice koji je imao 25 godina u trenutku kada je ubijen. Juso je bio šesta žrtva „Škorpiona“.

Juso je sin Alije i rođen je 23. marta 1970. godine. Prema riječima svjedoka, posljednji put je viđen i zarobljen pored puta u Kravici.

“Moja braća Ejub, Juso i Sejdalija zajedno su krenuli sa Buljima. Bili smo razdvojeni, jer sam ja išao pred kolonom kao izvidnica i sjećam se da sam negdje uvečer prošao pored njih. U Šušnjarima. Ejub mi kaže ‘Hajde, braco, neka ti je sretno’, a Juso, dosta ozbiljno, s obzirom na to da je znao da sam prilično nagle naravi, kaže: ‘Nemoj se mnogo dokazivati’. Kažem im: ‘Ne brinite’, i eto… nismo se nikad više vidjeli”, ispričao je 2007. godine Almasi Hadžić, novinarki Dnevnog avaza, Jusin mladi brat Bekto.

Juso Delić - undefined
 Juso Delić

Kako se Juso Delić našao sa grupom Srebreničana na Godinjskim Barama, za njegovu porodicu je nepoznanica. Bekto je kazao da je vidio videosnimak koji pokazuje kako „Škorpioni“ ubijaju šestoricu Srebreničana, i da je u jednom trenutku posumnjao da bi jedan od njih mogao biti njegov brat Juso. Nakon kasnijih pregleda Bekto je potvrdio da se na snimku nalazi njegov brat. 

U masovnoj grobnici na Rogoju pronađeno je 30-tak dijelova skeleta, te će iz mrtvačnice uzeti dodatne uzorke.

“Moguće da budu pronađeni i drugi iz grupe ubijenih na Godinjskih barama”, pojasnio je ranije Mašović za naš portal.

Preneseni u kesama

Otkrio nam je da su dijelovi skeleta pronađeni u kesama koje su proizvedene poslije agresije! To znači da su posmrtni ostaci prebacivani poslije rata.

“Pretpostavljamo da su pokupljeni sa Godinjskih bara i doneseni na lokaciju koja je puno zabačenija od tog vikend naselja. Pretpostavlja se da je to uradila policija”, istakao je Mašović.

Snimci strijeljanja svjetskoj javnosti su pokazani tokom suđenja Slobodanu Miloševiću2005. godine. Za zločin u Trnovu, 2007. godine osuđeni su komandant jedinice Slobodan Medić, te Branislav Medić na po 20 godina zatvora.

Pero Petrašević, koji je priznao zločin, osuđen je na 13 godina, a Aleksandar Medićosuđen je na pet godina zatvora. Aleksandar Vukov oslobođen je optužbe, jer prema odluci sudskog vijeća u Srbiji, nije bilo dokaza da je izvršio zločin s predumišljajem.

U genocidu počinjenom nad Bošnjacima u Srebrenici i oko nje tokom jula 1995. godine ubijena su najmanje 8.372 civila.

PrtScr/Strijeljanje Srebreničana

radiosarajevo.ba


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Identificirana trojica Srebreničana koje su ubili Škorpioni, među njima i Juso Delić


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.