• Search form

19.05.2019 | 10:12

Najposećeniji programi 16. Noći muzeja

Najposećeniji programi 16. Noći muzeja

Manifestacija “Noć muzeja” u Srbiji, održana je 18. maja na 155 lokacija u više od 40 gradova, a prema navodima organizatora, među najposećenijim od ukupno oko 225 programa, bile su postavke u Etnografskom muzeju i Galeriji ULUS u Beogradu, kao i izložba Uprave carina o pokušajima krijumčarenja različitih stvari preko granice.

Samo u Beogradu 16. “Noć muzeja” održana je na više od 60 lokacija, koje su posetioci mogli da obiđu od 16 časova do ponoći, po ceni od 500 dinara za sve programe.

Prema navodima organizatora “Noći muzeja”, među najposećenijim lokacijama u Beogradu bio je Etnogfrafski muzej, u kojem je “na hiljade posetilaca” istražilo svet neverovatnih ogledala, otkrivajući zanimljive priče tih predmeta, ali i njihovu važnu ulogu u narodnim običajima, verovanjima i svakodnevnom životu. Šarenilo hipi pokreta, ali i važne društvene, pa i revolucionarne poruke koje se iza toga kriju, zaintrigirale su posetioce Galerije ULUS, u kojoj je otvorena izložba “Vudstok – poslednja utopija”.

Najintrigantnija postavka, izložba Uprave carine o neočekivanim stvarima koje putnici pokušavaju da prokrijumčare preko granice, takođe je bila i jedna od najposećenijih, a posebnu pažnju privukao je i pozorišni performans “The Box 2.1”, koji spaja naučne trikove, laserske i svetlosne efekte, Njegoševe poruke i plesne pokrete, u režiji Nikole Zavišića i kolektiva Radio.Nica u Paviljonu “Cvijeta Zuzorić”.

Veliko interesovanje bilo je i za vođene ture kroz Bajrakli džamiju i sinagogu “Sukat Šalom”, kao i za program Pedagoškog muzeja, koji je privukao brojne najmlađe posetioce. Red za ulazak tradicionalno je bio i ispred Palate Srbija (SIV) – bivše Palate Federacije na Novom Beogradu.

Narodni muzej Šabac poveo je posetioce na putovanje kroz vreme uz ljubavne priče iz prošlosti. Izložba “Kako smo se voleli”, uz novu stalnu postavku, privukla je više od 1.500 posetilaca.

Veliki broj Nišlija posetio je Univerzitetsku biblioteku “Nikola Tesla” u kojoj je otvorena izložba “Krila Vilingrada”. Prateći razvoj vazduhoplovstva u tom gradu tokom proteklog veka, posetioci su istraživali padobransku opremu, makete aviona, artefakte vazduhoplovne komande, ali i predmete iz privatnih kolekcija.

U Somboru je više od 500 posetilaca privukla izložba radova francuskog impresioniste Anrija de Tuluz-Lotreka u Kulturnom centru “Laza Kostić”, a sličnu posetu imala je i izložba “Milenina dvorska vizura” u Galeriji Milene Pavlović Barili u Požarevcu, na kojoj su neke od karikatura te proslavljene umetnice tom prilikom prvi put prikazane u javnosti.

Osim muzeja, galerija i ustanova kulture, uključenih u “Noć muzeja”, publika je, inače, imala priliku i besplatno da obiđe programe muzejskih ustanova uključenih u nacionalnu manifestaciju “Muzeji za 10”, koja se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije održava od 13. do 19. maja povodom Međunarodnog dana muzeja, 18. maja, kao i Evropske noći muzeja koja je istog dana održana širom kontinenta, takođe uz besplatan ulaz.

“Noć muzeja” održana je uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji i Grada Beograda, u kojem je prvi put organizovana 2005. godine.

Desetu godinu zaredom kanal Viasat History je nacionalni sponzor “Noći muzeja”, a 14. godinu prijatelj te manifestacije je kompanija mts. Kao i prethodnih godina, sponzorsku podršku su pružili i kompanija Coca-Cola i štamparija Grafix.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav