KOME SU BEBE BILE KRIVE: Prvi put u javnosti detalji jezivog slučaja smrti 12 novorođenčadi 1992. godine u porodilištu u Banjaluci!
Foto: Shutterstock

tuga

KOME SU BEBE BILE KRIVE: Prvi put u javnosti detalji jezivog slučaja smrti 12 novorođenčadi 1992. godine u porodilištu u Banjaluci!

Bosna i Hercegovina -

Delo pod nazivom "Šta su krivile" predstavlja obiman istraživački rad Nikole Borkovića i svedočanstvo majki koje su izgubile svoju decu

Knjiga o preminulih 12 beba iz porodilišta u Banjaluci 1992. godine pod nazivom "Šta su skrivile" uskoro će biti promovisana u javnosti. Posle detaljnog višegodišnjeg rada Nikola Borković uspeo je da prikupi svu dokumentaciju, uz svedočanstvo majki koje su izgubile tada svoju decu, zahvaljujući nerazumevanju Međunarodne zajednice.

Naime, tada su odlukom Saveta bezbednosti bili zabranjeni međunarodni letovi, pa je iz istog razloga zabranjen let aviona sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku. Zbog toga je 12 tek rođenih mališana koji su bili u inkubatorima preminulo.

foto: Privatna Arhiva

- Nakon četiri godine istraživanja knjiga je spremna. Želim i ovim putem da se zahvalim majkama koje su pristale da svojim svedočenjima upotpunim ovu knjigu. Hvala i ostalim sagovornicima i celoj armiji dobrih ljudi koji su na bilo koji način pomogli - rekao je Nikola Borković.

Promocija knjige "Šta su skrivile" biće održana 22. maja u Kulturnom centru u Banjaluci, u 19.00 časova. Posle ovog tragičnog događaja, vojska Republike Srpske preduzela je akciju i posle teških i krvavih borbi, probila koridor u Posavini, u pravcu granice sa Srbijom, koji je do tada bio blokiran od strane muslimanskih i hrvatskih oružanih snaga.

Kurir/A. R.

Foto Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track