ВЕЛИЧАНСТВЕНА НОЋ МУЗЕЈА У АПАТИНУ (ФОТО)

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Kултурна баштина мултиетничког вековног града Апатина у Ноћи Музеја је обележена на импресиван начин за ову малу средину изложбaма у Подунавско Немачком музеју у цркви „Срца Исусовог“ и „Синагоги“. Изненађујући број домаћих посетилаца, али и људи из свих крајева Војводине и странаца, уживао је не само у изложби него их је посебно поздравио градски хор који је извео три нумере од којих је јеврејска народна песма „Хава Нагила“ под дирегентском палицом Мирјане Мешинковски изазвао снажне емоције код свих присутних.

Одржан је и минут ћутања за све жртве холокауста. Посетиоци су могли да виде по први пут у историји ове једне од најстаријих Синагога у Апатину сачувана писана документа из периода обитавања Јевреја на овом простору а већина њих је по први пут видела сачувани мурал на плафону о којем као загонетној поруци уметника, за сад непознатог, још увек трагају културни посленици света.
Паралелно су у цркви „Срца Исусовог“ била отворена врата поставке сталног Подунавско Немачког црквеног музеја који има у архиви око 60 хиљада докумената, периодике, рукописа, црквених реликвија и и књига од које неке датирају из 16. века.
Иницијатор ових догађања у Ноћи Музеја је био Борис Машић, уз подршку Удружења грађана „Мој Апатин“ и ентузијасте Бојана Дражића, који ради на сакупљању писане грађе о историји Апатина.

-Желели смо да по први пут представимо грађанима изузетно богато наслеђе које има Апатин, културу и традицију народа који су овде живели и стварали град. Апатинска Синагога је једна од четири која је остала у Војводини, поред Суботице, Новог Сада и Сенте. Многе су порушене у току Другог светеског рата и након тога. У протеклим годинама трудили смо се да овај изузетан споменик културе вратимо бар у функцију једног музеја-рекао је Борис Машић, хроничар који је објавио неколико књига о културној историји Апатина кроз векове.

У Апатину, као потомци, живе можда две три фамилије, али очувано и одржавано Јеврејско гробље, на споменицима сведочи да су овде Јевреји били заиста носиоци културног и сваког другога развоја града.


С.П.Ш.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *