Oni dolaze, upozoreni ste!

Sigurno su sada već svi čuli za Mbapea, Rašforda, De Lihta, ali šta je sa onima koji se još uvek probijaju do prvog tima, o onima pred kojim je tek težak, ali nezaboravan put? Pravo je vreme da se čuju imena onih koji će u narednih desetak godina činiti elitu svetskog i evropskog fudbala.

Ovde možete pročitati prvi deo priče o najboljim svetskim talentima.

Ajaks je klub koji se u poslednjih mesec dana spominje gotovo u svakom kontekstu kada se govori o fudbalu. "Kopljanici" važe za jedne od najvećih "proizvođača" kvalitetnih mladih fudbalera. Pored De Lihta i De Jonga, okosnicu ekipe čine i: David Neres  koji ima 22 godine, kao i Doni Van den Bek. Dolberg i Nazraui koji imaju po 21. i Onana i Sinkgraven koji imaju 23 godine. Velike probleme Ajaks imaće da ih zadrži u svojim redovima, pošto su za svakog pomenutog zainteresovani najbolji evropski klubovi. Bilo kako bilo, ne sumnja se da će Ajaks nastaviti da stvara i brusi ove dijamante.

Barselonina čuvena omladinska škola "La Masija" tradicionalno iz godine u godinu nudi pregršt veoma zanimljivih i talentovanih fudbalera. Barsin omladinski pogon je pod konstantnim pritiskom, jer je proizveo imena i igrače kakvi su Ćavi, Inijesta, Fabregas, Pedro, Pujol, Gvardiola, Mesi... pa se očekuje da sa tim kvalitetom i nastavi.

Iako se redovno pominje kako se pojavljuju novi "vunderkidovi" i  budući lideri, Barselonina škola je u proteklih nekoliko godina zakazala, pa je "Blaugrana" bila primorana da kupi mlade igrače (Malkom, Dembele, Lengle, Artur), a u prvi tim dovede neke iskusnije fudbalere (Vidal, Boateng, Paulinjo, Muriljo).

Nekolicina igrača uspela je da upiše nastupe za prvi tim i zapadne za oko ove sezone. "Novi Ćavi i Inijesta" govori se za Karlesa Alenju (21) i Rikija Puća (19). Smatra se da će ovaj dvojac ukoliko opravda bar delić očekivanja, činiti motor Barselone u narednih deset godina. Abel Ruiz (19) i Rafa Mujica (20) bore se za mesto budućeg napadača, dok Musa Vage (20) i Huan Miranda (19) pretenduju da zamene Semeda, odnosno Albu.

Sa druge strane, madridski Real, poznat kao klub koji u svoje redove dovodi najbolje fudbalere i ostvarene zvezde iz drugih timova, u poslednjih par godina se ozbiljno okrenuo ulaganju u talente od kojih će napraviti svetske i evropske lidere. Najnoviji primer je sada već izvesna kupovina Luke Jovića, srpskog napadača o kojem ćemo se detaljno pozabaviti u trećem i finalnom članku o fudbalskim talentima.

U prvom delu teksta pominjali smo Vinisijusa, hitronogog i veoma opasnog Brazilca ali nije on jedina investicija Reala. Madriđani su zavoleli južnoameričko tržište, gde su pored Vinisijusa "iskopali" i Rodriga Goeša, 18-godišnje čudo iz Brazila. Rodrigo je prošao školu Santosa i velike nade polažu se u ovog mladog napadača. Real ne sme da zaboravi na Hakimija (20), koji je odigrao odličnu sezonu u Borusiji, ali ni na Odegarda (20), mladog Norvežanina koji je bio na pozjamicama u Herevenu i Viteseu. Ipak, najkvalitetnijeg mladog igrača u svojim redovima Real ima u detetu kluba Marku Asensiju.

Engleski fudbal doživljava renesansu i činjenica je da englezi rade odličan posao kada su u pitanju mlađe selekcije. Kao i uvek akcenat je na fizičkoj spremi, gde su zaista otišli korak ispred ostalih selekcija, ali u poslednje vreme Englezi pariraju ostalima i po tehnici. Engleska ima potencijal da kako na reprezentativnom, tako i klupskom planu bude veoma dominantna dug niz godina.

Bruster, Vudborn, Odžo i Kamačo predstavljaju budućnost Liverpula.

Rajan Bruster (19) je pažnju na sebe privukao na Svetskom prvenstvu za igrače ispod 17 godina, vodivši Englesku do trofeja postigavši osam golova (najbolji strelac). Ben Vudborn (19) postao je najmlađi strleac u istoriji Liverpula postigavši gol sa samo 17 godina i 45 dana. Odžo (21) i Kamačo (19) se odlično snalaze i na levoj i na desnoj strani terena, Kamačo igra više u sredini, dok je Odžo krilni fudbaler.

Što se tiče Mančester junajteda, ističu se Mektominej, Dalo, Čong... Sva trojica uspela su da se domognu prvog tima. Mektominej (22) je iskoristio povredu Matića kako bi ga zamenio i naterao navijače da ga uporede sa srpskim fudbalerom. Dalo (20) je budući startni desni bek, Čong (19) takođe preferira desnu stranu, ali na poziciji krila.

Mančester siti svoje nade polaže u Fodena (o kojem možete više pročitati u prvom delu ovde), osim njega, dvojica fudbalera mogla bi u bliskoj budućnosti zaigrati za prvi tim sitija, a to su Gomeš i Tuizi. Klaudio Gomeš (19) igra u veznom redu i već je dobio nadimak Kante, zbog borbenosti, zalaganja i defanzivnog umeća koju poseduje njegov sunarodnik iz Francuske. Španac Nabil Tuizi (17) igra na poziciji napadača, a njegov talenat poredi se sa onim koji poseduje Gabriel Žezus.

Arsenal je u svom mladom pogonu uspeo da stvori nekoliko zanimljivih igrača. Rejs Nelson (19) je trenutno na pozajmici u Hofenhajmu i očekuje se da će "kaljenje" u Bundesligi doneti samo dobro. Netland Majls (21) je neko od koga se očekuje da bude novi Remzi, Nketija (19) se često poredi sa Anrijem, dok Smit Rouv (19) igrom podseća na De Brujnea.

Čelsi bi zbog zabrane dovođenja fudbalera koju imaju mogao da sastav ispuni mladim igračima svog pogona. Doveli su na vreme Kristijana Pulišića (20) iz Borusije koji je imao fantastičnu sezonu, a primarni pozez Sarija trebalo bi da bude zadržavanje Hadson-Odoia (18), koji je već pokazao da je igrač vredan strpljenja. Gonzalo Iguain biće vraćen sa pozajmice u Juventus, a njegovo mesto u timu mogao bi da popuni Temi Abraham (21), napadač koji je na pripremnim mečevima zagolicao maštu "plavaca". Mesto štopera u narednim godinama biće rezervisano za Itana Ampadua (18), koji je već upisao nastupe u Ligi Evrope i kup takmičenjima.

Italijanski fudbal je pretpreo možda i najveći udarac u poslednje dve decenije, a jedan od načina da se vrati put stare slave jeste jaka baza mladih igrača. Brazilac Lukas Paketa (21) i dete kluba Patrik Kutrone (21) imaju težak zadatak da vrate Milan na vrh svetskog fudbala, a pomoć će imati u Kalabriji (19) Pjonteku (23) i Kesiju (22), koji su odigrali jake sezone.

Inter svoju budućnost poverava Lautaru Martinezu. Napadač će verovatno već od naredne sezone u potpunosti morati da zameni Maura Ikardija. Krilo Aksel Bakajoko (21) biće eksperiment Intera u budućnosti, dok su Škrinjar (24), Balde (24) već uveliko u prvom timu.

Roma može da se pohvali kvalitetnim mladim fudbalerima, a više od ostalih ističu se Džastin Klajvert (21), sin legendarnog Patrika o kome ne treba trošiti previše reči, Čengiz Under (21), i Brajan Kristante (23) oko kojih već sada bitku vode brojni klubovi.

Federiko Kijeza (21) iz Fjorentine i Bentakur (20) iz Juventusa, uz Donarumu i Kiena kompletiraju listu vanserijskih talenata iz italijanskih klubova.

Svetski šampion, reprezentacija Francuske može da se pohvali vrhunskim mladim fudbalerima, ali ono što je takođe za pohvalu jeste to što talenti iz raznih zemalja prve korake u karijeri prave u Ligi Jedan. Kimpembe (23), Lo Selso (23), Vea (19) I Ongenda (22) su uzdanice PSŽ-a, Monako u svom timu gaji dva fantastična napadača kakvi su Žebel (17) i Pelegri (18), dok Auar (20), Terije (22) i Dembele (22) čine budućnost Liona. 

Poslednji, ali ne i najmanje važni su talenti koji nastupaju u nemačkoj Bundesligi. Leverkuzen u sastavu ima tri bisera pod imenom Haverc (19), Bejli (21) i Brandt (23) i sva trojica su na metama klubova kakvi su Bajern, Liverpul, Siti, Totenhem, Real. Alfonso Dejvis (19), Lukas Mai (19) i Frenk Evina (18), uz kupljenog Pavara (23) i ustaljene Gnabrija (23) i Komana (22) čine budućnost Bajerna, Upamekano (20) i Verner (22) su biseri Salcburga, odnosno Lajpciga.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво