Gros: Takse Prištine povlače ceo region na dno

Takse koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije i iz Bosne i Hercegovine imaju negativan uticaj na privredu celog regiona.

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 19.05.2019.

10:49

Gros: Takse Prištine povlače ceo region na dno
Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

One moraju biti što pre ukinute, kaže osnivač Mreže za razvoj biznisa u jugoistočnoj Evropi (SEEBDN) Ivan Gros.

Gros je, u izjavi Tanjugu, podsetio da je CEFTA-om zamišljeno da region počne da saradjuje i na viši nivo digne poslovne sporazume i ugovore, kao i da se privreda daleko više udružuje i ukrpunjuje, te da nastup na trećim tržištima bude prioritetni zadatak.

"Ovo što se desilo u Prištini remeti situaciju ne samo unutar regiona. Razvijene zemlje, posebno one sa kojima države regiona imaju saradnju, a to je pre svega EU gde se izvozi 73 odsto robe, imaju nedoumicu i nesigurnost zbog taksi koje prikazuju da postoji nestabilnost u tom delu regiona", rekao je vlasnik kompanije "Grimex" iz Beča.

Prema njegovim rečima, to se odražava i na investitore, jer svaki ulagač koji dolazi u Srbiju, Severnu Makedoniju, Hrvatsku, Crnu Goru gleda na to tržište globalno, a ne lokalno.

"Taksama dolazi do poremećeja ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, ali i Prištine i Sarajeva, pa ulagači razmišljaju da li da investiraju svoja sredstva u nestabilno područje", ukazuje Gros.

On je ocenio da je neophodno izvršiti veliki pritisak na Prištinu da ukine takse, a da taj pritisak mora pre svega doći od strane privrede koja je najzainteresovanija da prištinske mere ne utiču negativno na investicije i ekonomiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: