Najnovije vesti
Vesti Politika
POLICIJA, OEBS, POSMATRAČI Glasanje na severu Kosova POD TENZIJAMA, danas izbor gradonačelnika u četiri opštine

POLICIJA, OEBS, POSMATRAČI Glasanje na severu Kosova POD TENZIJAMA, danas izbor gradonačelnika u četiri opštine

U četiri opštine na severu Kosova i Metohije danas se održavaju vanredni izbori za gradonačelnike, na kojima pravo glasa ima oko 58.000 birača.

Izbori Kosovo 2019 kombo Foto: Tanjug / RAS Srbija
Izbori Kosovo 2019 kombo

Izbori se održavaju u Leposaviću, Zvečanu, severnoj Kosovskoj Mitrovici i Zubinom potoku, i to nakon što ih je početkom aprila raspisao kosovski predsednik Hašim Tači, i nekoliko meseci nakon odluke gradonačelnika ove četiri opštine da podnesu ostavke na funkcije u znak protesta protiv odluke Prištine da uvede takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

Na izbore izlaze kandidati tri stranke sa KiM: Srpske liste, DPK Hašima Tačija i pokreta "Samoopredeljenje". Jedini kandidati iz redova Srba na ovim izborima su iz Srpske liste, a to su Srđan Vulović (Zubin Potok), Vučina Janković (Zvečane), Goran Rakić (severna Kosovska Mitrovica) i Zoran Todić (Leposavić).

Međutim, na severu KiM uoči izbora bilo je tenzija, a pre dva dana došlo je i paljenja automobila funkcionera Srpske liste Miloša Perovića u Zubinom potoku, koji je i zamenik ministra za rad i socijalnu politiku u prištinskoj vladi.

Međutim, to nije jedina stvar koja unosi nemire, tim pre što su se u javnosti pojavile informacije da će je prištinske vlasti danas u ove četiri opštine poslati oko 170 policajaca. Kako je saopštila Srpska lista, "namera Prištine je da se na svakom biračkom mestu instalira dvočlana straža u koju bi, uz lokalne, bili uključeni albanski policajci poslati iz Prištine".

Hapšenja na severu KiM?

Da je situacija ozbiljna, upozorio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da kosovske vlasti imaju u planu hapšenja po severu KiM.

- Oni žele da uhapse 26 srpskih pripadnika policije sa Severa KiM i još 15 lica, pod izgovorom da su učestvovali u korupciji i raznim sličnim stvarima, da bi Kosovska Mitrovica ostala nezaštićena i da bi mogli da urade najprljavije stvari protiv našeg naroda - rekao je Vučić.

Kosovska Mitrovica
Foto: A. Dimitrijević / RAS Srbija
Kosovska Mitrovica

Atmosfera na KiM dodatno je "podgrejana" višenedeljnom kampanjom albanskih političara, koji su pre tri dana u parlamentu usvojili rezoluciju o genocidu, za koji praktično okrivljuju Srbiju.

U toj antisprskoj kampanji prednjačio je predsednik kosovske skupštine i lider DPK Kadri Veselji, koji je danima unazad obilazi lokacije gde bi, prema najavama, trebalo da bude podignut "muzej genocida" i memorijalni centra posvećen albanskim žrtvama. Takođe, on već neko vreme zagovara osnivanje suda za ratne zločine koji bi trebalo da sudi Srbima.

U tom, sveopštem ludilu, vrhunac je bio objavljivanje fotografije i to u sred parlamenta, na kojoj navodno pripadnici srpskih snaga siluju Albanku za vreme sukoba devedesetih. Tome je "kumovala" poslanica Veseljijeve stranke Fljora Brovina, ali se ispostavilo da je fotografija sa jednog pornografskog sajta.

Policijsko obezbeđenje, 87 biračkih mesta

Inače, današnji izbori održavaju se na 87 biračkih mesta, koja će biti otvorena od 7 do 19 sati. Njih će obezbeđivati kosovska policijska služba, čiji predstavnici mogu ući na biračko mesto samo po pozivu ili predsednika biračkog odbora ili po zahtevu opštinskih izbornih komisija.

Foto: N. Mihajlović / RAS Srbija

Iz kosovske policije su pozvali građane na uzdržanost i da ne nasedaju na dezinformacije i provokacije, i istakli da je njihov posao da obezbede da svaki građanin sa pravom glasa, ukoliko želi, nesmetano stigne do biračkog mesta. Inače, tehničku podršku održavanju ovih izbora pruža i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Za ove vanredne izbore akreditovana su 464 posmatrača.