Najnovije vesti
Vesti Svet
KORIDOR PRED MANIFESTACIJU Na ulicama Tel Aviva večeras pojačano prisustvo policije zbog pretnje NAPADIMA

KORIDOR PRED MANIFESTACIJU Na ulicama Tel Aviva večeras pojačano prisustvo policije zbog pretnje NAPADIMA

Dok pevači privode kraju poslednje pripreme za večerašnji nastup na Evroviziji u Tel Avivu, izraelska policija je formirala kordon visokog bezbednosnog stupnja oko dvorane u kojoj se takmičenje odigrava da bi onemogućila napade ili proteste onih koji bojkotuju manifestaciju i pozivaju fanove da izbegavaju događaj.

Izrael policija Wikipedia Gellerj Foto: Gellerj / Wikipedia
Izrael policija Wikipedia Gellerj

Ovogodišnje međunarodno muzičko takmičenje u kojem učestvuje 41 zemlja bilo je u fokusu propalestinskih apela na bojkot u znak protesta protiv izraelske politike na Zapadnoj obali i u Gazi, prenosi Rojters.

Niko od finalista ili medijskih pokrovitelja nije se povukao, ali organizatori imaju obezbeđenje u hali u slučaju da aktivisti pokušaju da prekinu lajv prenos finala ili da izvođači održe protest na pozornici. U znak protesta protiv takmičenja za pesmu Evrovizije koje je počelo u utorak u Tel Avivu, palestinski, izraelski i međunarodni aktivisti organizovali su tri događaja - u utorak "Poruku iz Gaze" i "Globalvižen" i "Gazavižen" koje će biti održane u subotu posle Ramazana. Cilj "Poruke iz Gaze" je da pokaže da Gaza "peva i voli mir i odbacuje izraelsku okupaciju i njene zločine kroz umetnost i muziku", izvestila je palestinska agencija Safa.

"Gazavižen", koji u subotu organizuje organizacija "Mi nismo brojevi", onlajn je projekat koji protestuje protiv Izraela koji "besramno upotrebljava Evroviziju kao deo kampanje 'Brend Israel' kako bi se oprao i odvratio pažnju od svojih ratnih zločina nad Palestincima". U isto vreme kad i finale Evrovizije biće organizovan i "Globalvižen", koji organizuju aktivisti koji tvrde da se Evrovizija koristi da "prikrije strašnu realnost, kao što je kontinuirana vojna i kulturna represija nad palestinskim zajednicama i kontinuirano brisanje palestinske zemlje".