');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

NAKON ŠTRAHEOVOG SKANDALA Kurc i pod međunarodnim pritiskom da RASKINE KOALICIJU

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izložen je velikim medjunarodnim pritiskom da prekine koaliciju sa Slobodarskom partijom (FPO) nakon afere oko video snimaka iz 2017. na kojima se vidi da Hajnc Kristijan Štrahe, koji je danas podneo ostavku, navodnoj nećaki jednog ruskog milijardera nudi državne poslove za finansijsku pomoć njegovoj stranci.

Sebastijan Kurc tanjug Foto: Tanjug / RAS Srbija
Sebastijan Kurc tanjug

Kurc je trebalo da se obrati javnosti sa odlukom o budućnosti vlade ali je termin konferencije odložen.

Mediji prenose da je Kurc imao brojne telefonske razgovore, ne samo sa austrijskim političarima, već i sa kolegama iz inostranstva.

Tako se navodi da ga je nazvala nova šefica nemačke CDU Anegret Kramp Karenbauer koja mu je savetovala da raskine koaliciju.

Slične poruke dobijao je i od strane drugih nemačkih partija.

Inače snimci koji su obelodanili aferu objavili su nemački mediji "Špigel"“ i "Zidojče cajtung"“.

Dok donosi odluku o sudbini vlade ispred sedišta vlade, u kojem treba da bude održana konferencija za štampu, okupilo se više hiljade Austrijanaca koji traže prevremene izbore.

"Štrabag" najavljuje proveru dodele držanih poslova

Austrijski građevinski koncern "Štrabag" (STRABAG) najavio je, nakon objavljivanja video snimaka koji su izazvali politički pad Štrahea, da će proveriti kako su dodeljivani poslovi u prošloj godini.

Vlasnik kompanije i raniji generalni direktor Hans Peter Hazelštajner rekao je bečkom dnevniku "Standard" da želi da analizira sve poslove koje je ovaj koncern protekle godine izgubio na tenderima.

Štrahe je, na video snimku koji su objavili nemački mediji, navodnoj nećaki jednog ruskog milijardera obećao dodelu državnih poslova ako bude pružila finansijsku podršku njegovoj stranci.

- "Štrabag" neće više dobijati državne poslove, umesto toga bi trebalo da ih dobija firma koju bi ta žena trebalo da osnuje, ako bude velikodušno finansijski podržala stranku - rečeno je na snimku razgovora napravljenog pre dve godine na Ibici u jeku predizborne kampanje za parlamentarne izbore u Austriji.