Najnovije vesti
Vesti Beograd
1.000.000 KVADRATA SVAKE GODINE Sekretarijat za urbanizam izdaje PET PUTA VIŠE DOZVOLA ZA GRADNJU nego pre pet godina

1.000.000 KVADRATA SVAKE GODINE Sekretarijat za urbanizam izdaje PET PUTA VIŠE DOZVOLA ZA GRADNJU nego pre pet godina

Primedba ministarke Zorane Mihajlović da "Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda mora da bude efikasniji sa izdavanjem građevinskih dozvola" uzburkala je strasti.

KVADRATI foto tanjug d goll Foto: Dimitrije Goll / Tanjug
KVADRATI foto tanjug d goll

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je odmah sastanak sa ministarkom kako bi je upoznao sa naporima i napretkom Grada Beograda u oblasti izdavanja građevinskih dozvola.

Kako stoji u zvaničnim dokumentima, Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove je prošle godine dobio 6.421 predmet, a rešeno je njih 6.342 (prosečno čak 122 nedeljno). Ovo su znatno veće cifre nego 2017. godine (5.893 primljena/5.514 rešenih) i 2016. godine (4.088 primljenih/3.631 rešen), iako se broj referenata koje imaju na raspolaganju smanjio sa 39 na 32.

Tokom 2017. i 2018. urbanisti su izdali dozvole za preko milion kvadrata godišnje, što je četiri ili čak pet puta više nego što je, na primer, zabeleženo 2011. i 2012. A tim putem nastavili su i ove godine: u prva četiri meseca 2019. izdato je dozvola za 244.048 kvadrata, uz najavu da će u drugom delu godine doći do dodatnog ubrzanja i povećanja jer se očekuju neki veliki projekti.

Rezultati su, dakle, znatno bolji nego prethodnih godina uprkos problemima sa kojima su se u ovom sekretarijatu suočavali. A oni nisu nimalo naivni. Naime, kako stoji u izveštaju iz aprila ove godine, "kočnice su, između ostalog, bile u Republičkom geodetskom zavodu, gde su pojedine službe mesecima bile u štrajku, a neke od njih nisu uopšte odgovarale na zahteve".

Problema je bilo i sa Elektrodistribucijom, i to kako se konstatuje, "kako u procesu izdavanja uslova, tako i činjenici da su tražili da idejno rešenje bude na nivou glavnog projekta". Konačno, muka je bilo i sa sporim radom sistema CEOP koji je, prema tvrdnjama nadležnih, "umanjio produktivnost za 30 do 50 odsto", ali i "nedovoljno usklađenim zakonskim odredbama", o kojima je govorio i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Ipak, i pored toga izdate su dozvole za neke velike projekte poput naselja na mestu "Minel kotlogradnje", Šoping centra IV, "Energoprojekt parka 11", "Meita Evrope", "Merin hila", a uskoro i ritejl parka "Ikee".

Tri puta više od Ministarstva

Interesantno je i poređenje obrađenih predmeta od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na jednoj i Sekretarijata za urbanizam na drugoj strani. Prošle godine Ministarstvo je imalo 698 predmeta vezanih za lokacijske uslove, a Sekretarijat tri puta više - 2.119. Razlika je i po broju građevinskih dozvola u 2018: od strane Ministarstva 318, naspram 659 u Sekretarijatu.