Najnovije vesti
Vesti Svet
"SMRT FAŠIZMU" Antifašisti demonstrirali u Blajburgu, održana komemoracija ubijenim ustašama (FOTO, VIDEO)

"SMRT FAŠIZMU" Antifašisti demonstrirali u Blajburgu, održana komemoracija ubijenim ustašama (FOTO, VIDEO)

Komemoracija povodom 74. godišnjice ubistava ustaša u Blajburgu, koja je proteklih nedelja bila pod velikim pritiskom javnosti, završena je bez većih incidenata. Pruisustvovalo je desetak hiljada ljudi. Premijer, predsednica i šef hrvatskog sabora nisu prisustvovali komemoraciji, već su poslali izaslanike.

Ustaše i četnici zajedno ste bježali Foto: Facebook/Index / screenshot
Ustaše i četnici zajedno ste bježali

Manifestacija se odvijala po neizmenjenom programu u odnosu na prethodne godine, počela je misom, trajala je tri sata, ali prvi put nije uključivala političke govore.

Komemoracija na Lojbaškom polju završila je intoniranjem hrvatske himne i polaganjem venaca. Na skupu nije zabeležen nijedan veći incident, osim što je jedna osoba privedena zbog nacističkog pozdrava sa podignutom pesnicom.

Uoči komemoracije i u njenom toku održani su protesti.

Tokom jednosatnog protestaa članovi Zelenih i Antifašističke akcije održali su govore u kojem su istakli nužnost zabrane komemoracije na Lojbaškom polju koju smatraju skupom zagovaratelja nacizma.

Protestu se pridružilo i desetak antifašista iz Austrije i Slovenije, kao i stanovnika Blajburga.

Demonstranti su nosili transparente s natpisima 'Nikad više' i 'Za zabranu ustaških i nacističkih susreta' na nemačkom i slovenačkom jeziku.

Skup koga je organizovao bivši zastupnik stranke Zeleni Karl Ellnger trebalo je da se održi na Lojbaškom polju na kojem se održava komemoracija, ali je protest iz bezbednosnih razloga premešten u središte Blajburga.

Protestovali su i pripadnici Radničke fronte koji su objavili i fotografiju sa transparentom "Smrt fašizmu" i zastavom SFRJ na traktoru.

"Tito, tvoj posao nije gotov", "Obnovimo Jugoslaviju", piše na jednom transparentu, dok druga grupa nosi natpis "Ustaše i četnici zajedno ste bježali".

Nedaleko od demonstranata je bila skupina ljudi koji su vikali "Oluja, oluja" i pokazivali srednji prst. Policija ih je oterala i nije bilo incidenata.

Godinama je ova komemoracija, kojoj je pokrovitelj Hrvatski sabor, bila loše prikriveno opravdanje za veličanje NDH i propalog, fašističkog ustaškog režima, piše hrvatski "Index". Ali ove godine su tome na kraj odlučili stati Austrijanci.

Tako je pre dva meseca Crkva u Koruškoj odbila zahtev Hrvatske biskupske konferencije da se na Lojbaškom polju održi misa. Austrijski sveštenici smatraju kako ta misa šteti ugledu Katoličke crkve zbog političkih konotacija.

Od tada do danas traje prepucavanje oko Blajburga. Austrijska policija najavila je rigorozne kazne za bilo kakvo isticanje fašizma, čega poslednjih godina nije nedostajalo.

Komemoracija stradalim ustašama na Blajburgu biće pod najjačim policijskim nadzorom do sada i o obezbeđivanju tog skupa će brinuti čak 450 policajaca. Za razliku od prethodnih godina, na komemoraciji nije prisutan niko iz hrvatskog državnog vrha.