Najnovije vesti
Vesti Hronika
OSMA ŽRTVA "AUTOBUSA SMRTI" U niškoj bolnici posle pet meseci borbe preminula Lena Ilić (16)

OSMA ŽRTVA "AUTOBUSA SMRTI" U niškoj bolnici posle pet meseci borbe preminula Lena Ilić (16)

Lena Ilić (16) osma je žrtva stravične tragedije iz Donjeg Međurova kada je voz naleteo na autobus "Niš ekspresa" na pružnom prelazu u selu Donje Međurovo, potvrđeno je "Blicu" u Kliničkom centru u Nišu.

Lena Ilić Foto: Facebook
Lena Ilić

Ona je izdahnula sinoć na Intenzivnoj nezi Klinike za neurohirurgiju posle velike borbe lekara da je održe u životu, ali organizam nije izdržao.

U stravičnom sudaru autobusa i voza, koji se dogodio 21. decembra prošle godine, Lena Ilić je zadobila povrede glave.

Tužilaštvo traži osam godina zatvora za vozača autobusa

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu je u februaru podiglo optužni predlog i zatražilo maksimalnu kaznu od osam godina zatvora za vozača "Niš ekspresovog" autobusa Milana Zdravkovića (31).

Optužnim predlogom OJT Zdravkoviću se na teret stavlja da je nepridržavajući se saobraćajnih propisa izazvao tešku nesreću i tako počinio krivično delo teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Milan Zdravković
Foto: Drustvene mreze
Milan Zdravković

Prema navodima optužnog predloga Zdravković se tog jutra oko 7.30 časova autobusom u se kretao u smeru od Donjeg Međurova ka Nišu, na redovnoj autobuskoj liniji Novo selo – Niš, ali pa po dolasku ispred pružnog prelaza nije zastao da vidi nailazi li voz.

- On se nije se zaustavio ispred saobraćajnog znaka izričite naredbe "obavezno zaustavljanje" te nije zaustavio autobus ispred i u nivou znaka "Stop" i nije osmotrio levo i desno, već je sve vreme gledao pravo, pa je započeo prelazak preko železničke pruge pre nego što se uverio da navedenu radnju može da izvrši na bezbedan i propisan način i na taj način nije propustio navedeno šinsko vozilo koje se kretalo po navedenoj železničkoj pruzi gledajući sa njegove leve strane u smeru kretanja autobusa, zbog čega je dok je autobus bio na putu preko železničke pruge dizel motorni voz čeonim delom udario u levu bočnu stranu autobusa, usled čega je prednja garnitura voza ispala iz šina, dok se karoserija autobusa fizički razdvojila na dva dela u visini sredine autobusa - stoji u optužnom predlogu.

Foto: B. Janačković / RAS Srbija

Tužilaštvo traži da se po održanom glavnom pretresu i izvedenim dokazima okrivljeni oglasi krivim i osudi na kaznu zatvora u trajanju od osam godina, u koju mu se ima uračunati vreme provedeno u pritvoru, te da mu se izrekne mera bezbednosti zabrana upravljanja motornim vozilom "D" kategorije u trajanju od pet godina od dana pravnosnažnosti presude, kao i da se obaveže da naknadi troškove krivičnog postupka, prema troškovniku.

"Vozač glavni krivac za udes"

U toku suđenja na kojem su prisustvovali i članovi porodice preminulih, pušten je video-snimak iz unutrašnjosti autobusa. Dok su oni jedva mogli da zadrže suze, optuženi je odbio da pogleda snimak.

Veštak saobraćajne i mašinske struke Dragan Marković, izjavio je na suđenju da je nepropisno ponašanje vozača autobusa glavni razlog udesa, ali da je i mašinovođa doprineo težini posledica nesreće svojim "neblagovremenim radnjama" jer je kasno počeo da daje zvučno upozorenje.

- Osnovni uzrok nastanka saobraćajne nesreće nalazi se u nepropisnom i nebezbednom ponašanju vozača autobusa koji nije zaustavio autobus ispred saobraćajnog znaka “stop”. Iznosim svoje lično mišljenje kao veštak da je težini posledica doprineo i mašinovođa svojim neblagovremenim radnjama, u ovom slučaju, davanjem zvučnog signala - rekao je veštak Marković.

Suđenje se nastavlja u julu.

Žrtve nesreće i lakše povređeni

Na licu mesta poginuli su Aleksa Dimitrijević (15) iz Novog sela i Bogomir Lazić (75) i Danijela Stanković (48) iz Čokota, dok su u KC u Nišu u toku operacija, podlegli povredama Nataša Janković (42) i Marijana Kocić (16), obe iz Čokota. Gajtana Stamenković (78) iz Donjeg Međurova preminula je 29. decembra u intentivnoj nezi a nakon nje, 2. januara ove godine i Vlastimir Đorđević (65) iz istog sela.

Takođe, lakše su povređena još 29 putnika.