Najnovije vesti
Vesti Svet
ŠTRAHE PODNEO OSTAVKU Skandalozan snimak sa Ibice srušio vicekancelara, PADA LI AUSTRIJSKA VLADA?

ŠTRAHE PODNEO OSTAVKU Skandalozan snimak sa Ibice srušio vicekancelara, PADA LI AUSTRIJSKA VLADA?

Austrijski vicekancelar i lider desničarske Slobodarske partije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe podneo je danas ostavku na mesto vicekancelara, a sutra će, prema navodima, podneti ostavku i sa čela stranke koja je glavni koalicioni partner vladajuće partije kancelara Sebastijana Kurca. To ej učinio nakon objavljivanja snimka na kojem se jasno čuje u više navrata da je spreman na mutne poslove.

Gudenus, njegova supruga i Štrahe

na Ibici Foto: \"Der Spiegel\" / screenshot
Gudenus, njegova supruga i Štrahe na Ibici

Kako je prethodno navedeno, austrijski kancelar i lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc odbio je da dalje nastavi saradnju u vladi s vicekancelarom Štraheom.

Štrahe se u 11 sati sastao s kancelarom Kurcom, s kojim je razgovarao o video snimku koji se pojavio sinoć na medijima, na kojem se vidi kako on, zajedno s potpredsednikom stranke Johanom Gudenusom, jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera nudi državne poslove u zamenu za finansijsku podršku njegovoj stranci.

Taj video je nastao u leto 2017. u jeku predizborne kampanje za austrijski parlament, a u javnost su ga izneli nemački magazin Špigl" i dnevnik "Ziddojče cajtung".

Štrahea će naslediti ministar infrastrukture i saobraćaja Norbert Hofer.

Prethodno je Socijaldemokratska partija (SPO) zatražila istragu zbog ovog snimka.

Sada Kurc ima mogućnost da objavi rasformiranje koalicije ili će nastaviti koalicionu vladu, ali sa novim vrhom FPO.

Sebastijan Kurc
Foto: O. Bunić / RAS Srbija
Sebastijan Kurc

U prvoj varijanti, koja je veoma pogodna Kurcu u ovom trenutku, jer je SPO, koja je do sada pojedinačno uvek bila vodeća politička snaga u zemlji, na najnižem istorijskom nivou po podršci građana, a pošto je ova afera zasigurno značajno oštetila imidž FPO, tako da bi ona na vanrednim izborima mogao pobediti sa ogromnom razlikom i čak možda i formirati samostalno vladu.

U svakom slučaju, na mesto lidera FPO doći će aktuelni potpredsednik i ministar saobraćaja Norbert Hofer, s kojim, ako se ne odluči za nove izbore, Kurc može nastaviti vođenje zemlje.

I Gudenus podneo ostavku

Posle Štrahea, i potpredsednik FPO i šef njenog poslaničkog kluba Johan Gudenus podneo je danas ostavku na sve političke funkcije.

On je dodao da se povlači i sa svih funkcija u FPO.

- Želim da iskažem duboko žaljenje zbog događaja od pre dve godine. Uz to, žao mi je što sam svojim delovanjem razočarao glasače, funkcionere i saradnike koji su imali poverenje u mene - naveo je Gudenus u saopštenju.

Gudenus je, inače, oženjen sa Srpkinjom Tajanom i negovao je tesne veze s rukovodstvom Republike Srpske, gde se i oženio.