Anketa: Građani EU strahuju za njenu budućnost, očekuju kolaps u narednih 20 godina

Uprkos rekordnoj podršci Evropskoj uniji, glasači u državama članicama strahuju za njenu budućnost.
Anketa: Građani EU strahuju za njenu budućnost, očekuju kolaps u narednih 20 godina
Foto: Pixabay
Mnogi veruju i da su predstojeći izbori za Evropski parlament poslednji na kojima će glasati, pokazuje anketa koju su sproveli Evropski savet za spoljne poslove i YouGov, piše RTS.
 
Anketa je sprovedena u 14 država članica, kojima pripada 80 odsto poslaničkih mesta u Evropskom parlamentu.
 
Prema Eurobarometru, dve trećine Evropljana ima pozitivna osećanja prema Uniji, što je najviši procenat gledano od 1983. godine. Ipak, anketa Evropskog saveta za spoljne poslove i YouGov pokazuje da većina glasača strahuje od kolapsa EU narednih 10 do 20 godina.
 
Istovremeno, trećina glasača u Francuskoj i Poljskoj i više od četvrtine u Nemačkoj, veruje da je rat među članicama Unije moguć u narednoj deceniji.
 
Analiza ove ankete ukazuje da i oni koji se zalažu za EU mogu da izvuku korist iz izbora 26. maja, a ne samo antisistemske partije.
 
Gotovo 92 odsto glasača smatra da će biti na gubitku ako EU propadne, a strahuju od posledica po trgovinu, zaposlenje u drugim državama članicama, mogućnost putovanja. Plaše se i da će to uticati na gubitak jedinstva u pitanjima bezbednosti i odbrane, budući da EU predstavlja blok koji može da se "nosi" sa SAD i Kinom.
 
U pet najvećih i ključnih država EU (Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Poljskoj i Španiji), većina onih koji ne planiraju da glasaju i veliki procenat onih koji planiraju da glasaju za antisistemske partije, veruju da je rat u EU moguć. 
 
Tog stanovišta je, na primer, 46 odsto onih koji podržavaju Nacionalni savez (Francuska) i 41 odsto onih koji podržavaju AfD (Nemačka).
 
Suprotno stereotipima o optimizmu mladih, analiza sprovedene ankete je pokazala da je najviši procenat glasača koji strahuju od konflikta u EU upravo kod onih koji imaju između 18 i 34 godine.
 
Evropski savet za spoljne poslove je identifikovao nekoliko ključnih oblasti na koje bi proevropske partije trebalo da se fokusiraju da bi odnele pobedu: Strah od nacionalizma, neizvesnost zbog klimatskih promena, ekonomska neizvesnost.
 
Iako su zagovornici EU, glasači se brinu za njenu dugoročnu budućnost.
 
U 11 od 14 anketiranih država (u Francuskoj, Poljskoj, Italiji i Rumuniji 58 odsto, Nemačkoj 50 odsto, Holandiji 52 odsto, Slovačkoj 66 odsto i Švedskoj 44 odsto birača) veruju da će se EU raspasti u narednih 20 godina.
 
Ako dođe do kolapsa Evropske unije, 38 odsto birača strahuje da će to uticati na trgovinu, 37 odsto anketiranih da će uticati na mogućnost da slobodno putuju, a 35 odsto da će uticati na mogućnost rada i zapošljavanja. 
 
Nešto manje, 28 odsto birača smatra da će to uticati na bezbednost i odbranu i "članstvo" među supersilama poput SAD i Kine. Svega osam odsto smatra da neće izgubiti mnogo.
 
Zabeležena je i zabrinutost kada je u pitanju ekonomija – troškovi života i zaposlenost. U pojedinim zemljama smatraju da će od posledica raspada EU ispaštati obični radnici, dok će veliki biznis da izvuče korist. 
 
Mnogi od onih koji podržavaju mejnstrim partije i dalje veruju u moć EU kao mirovnog projekta i ne veruju da je rat među državama članicama moguć.
 
Među sakupljenim odgovorima su i ona koja se tiču osećanja glasača kada je u pitanju budućnost.
 
Osećanje "straha" ima 36 odsto Francuza, 35 odsto Čeha i 31 odsto Slovaka. Pod "stresom" je oko 50 odsto birača u ekonomski labilnim državama poput Italije, Mađarske i Grčke.
 
Optimizam je zabeležen kod Nemaca (32 odsto), Poljaka (31 odsto), Španaca (29 odsto), Austrijanaca (38 odsto) i Rumuna (46 odsto). U Danskoj i Švedskoj su zabeležena osećanja sreće i sigurnosti.
  • ekstraordinarno12*89

    19.05.2019 04:17
    @ lala4ever
    Ih, ta nemojte kasti.
    "After all, this is serious business. The peace we are building must be different than the hard, joyless peace between two armed camps we've known so long. The scars of the conflict that began a half a century ago still divide a continent. So, the historic task before us now is to begin the healing of this old wound."
    https://college.cengage.com/history/ayers_primary_sources/newworldorder_1989.htm
    Suviše providna borba "Evrope" sa "desnim populistima" Salvinjem, Babisom, Štroheom, a strahovanja Kolove štićenice Merkel da bi je populisti mogli srušiti nisu bezraložna jer euroskeptika ima u 14 (koliko ih nije ni bilo te '89. u Evropskoj zajednici) od 28*, pa i u Nemačkoj i Italiji i Francuskoj i Danskoj i Holandiji i Estoniji i Grčkoj i Rumuniji i Portugaliji i.., i.., i... jer narodu prazni novčanici od evropskog biznisa
    https://www.dw.com/en/the-scandal-that-rocked-the-government-of-helmut-kohl/a-5137950
  • Skeptik

    18.05.2019 12:08
    Maestralni
    Šta reći za "uniju" koja na svojoj "zastavi" ima dvanaest zvezda - koje simbolizuju dvanaest "progresivno-muljti-kuljti-ljiberaljnih" zapadnih članica... Članice unije sa istoka Evrope su tu kao države drugog reda... Ali, Mađarska i Poljska pokazuju da desna Evropa polako diže glavu. Baba-Merkelki u inat... Živela tvrđava Evropa, bez deda-Soroševih migranata!!!
  • Theorem

    18.05.2019 09:57
    da EU ne propada tako lako svedoce primeri Portugalije i Spanije koje su bile slabo razvijene drzave a vidimo gde su danas .
    Tu je primer Slovacke koja je ulaskom u EU postala drzava sa najvecim brojem proizvedenih automobila po glavi stanovnika na svetu .
    Bivse sovjetske republike koje su clanice EU danas uzivaju u svom razvoju .
    Sta tek reci za Sloveniju koja je Amerika za nas .
    Ili za Hrvatsku ciji su autoputevi mislena imenica za nase .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.