Svet

0

Tramp odložio za šest meseci carine na uvoz automobila

Autor: JU

Izvor: Beta

Tramp odložio za šest meseci carine na uvoz automobila

Izvor: Foto: Beta / AP

Tramp se nada da koristiti pretnju carinama kako bi izvršio pritisak na Japan i Evropsku uniju da bi učinili ustupke u trgovinskim pregovorima koji su toku.

"Ako se ne postignu dogovori u narednih 100 dana, predsednik će odlučiti o merama koje treba da se preduzmu", navela je danas Bela kuća.

Tramp je iskoristio retko oruđe za trgovinski rat - član 232 zakona o širenju trgovine, kojim se utvrđuje da li uvoz automobila predstavlja pretnju za nacionalnu bezbednost SAD.

Javne rasprave održane prošle godine nisu pokazale podršku carinama na uvoz automobila. Ta podrška postoji samo u Beloj kući dok sami američki proizvođači to ne podržavaju.

Udruženje američkih kompanija proizvođača automobila saopštilo je da automobili ne predstavljaju opasnost za unutrašnju bezbednost.

 

Tramp ukinuo carinske namete na čelik i aluminijum sa Kanadom i Meksikom

Donald Tramp izjavio je večeras da ukida carinske namete na čelik i aluminijum sa Kanadom i Meksikom čime je uklonjena glavna prepreka za ratifikaciju sporazuma o slobodnoj trgovini između te tri zemlje.

"Upravo smo postigli dogovor sa Kanadom i Meksikom i prodavaćemo naše proizvode tim zemljama bez carina ili velikih carina", rekao je Tramp.

SAD i Kanada su ranije danas saopštile da su postigle dogovor o ukidanju carina koje su SAD uvele prošle godine.

Kanadski premijer Džastin Trudo odmah je reagovao rekavši da ukidanje carina predstavlja "važan korak" ka ratifikaciji "narednih nedelja" sporazum o slobodnoj trgovini.

Tramp je prošle godine uveo takse od 25 odsto na uvozni čelik i 10 odsto na uvozni aluminijum.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR