Najnovije vesti
Vesti Politika
Vraća li tema Kosova i Metohije opoziciju u poslaničke klupe?

Vraća li tema Kosova i Metohije opoziciju u poslaničke klupe?

Deo opozicionih stranaka i poslanika koji bojkotuju rad parlamenta odlučiće u predstojećim danima da li će prekinuti bojkot i vratiti se u klupe 27. maja, kada na dnevnom redu Skupštine bude izveštaj o Kosovu i Metohiji.

expoze_090816_foto Dusan Milenkovic 0031_preview Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija
expoze_090816_foto Dusan Milenkovic 0031_preview

Na toj sednici se sigurno neće pojaviti poslanici koji pripadaju Stranci slobode i pravde Dragana Đilasa, kaže potpredsednica te stranke Marinika Tepić, jer, kako je rekla, oni bojkotuju sva dalja plenumska zasedanja, bez obzira na dnevni red: "Na takvu odluku nas nije naveo dnevni red, već nepodnošljiv odnos vladajuće većine prema opozicionim poslanicima, onemogućavanje da zastupamo građane, zloupotreba svih parlamentarnih procedura i pravila do konačnog urušavanja Narodne skupštine i parlamentarizma".

Definitivan stav o učešću na sednici 27. maja za sada nemaju poslanici Narodne stranke Vuka Jeremića. Poslanik te stranke Miroslav Aleksić rekao je za Tanjug da će u toj partiji razmotriti učešće njihovih poslanika kada dobiju izvestaj o dosadasnjim, kako kaže, "javnim i tajnim pregovorima i dogovorima" između predsednika Aleksandra Vučića i predstavnika Prištine, kao i predlog platforme vezano za poziciju Srbije u daljim razgovorima: "Za sada smo dobili samo saziv za posebnu sednicu, bez izveštaja i predloga u materijalu".

I poslanik SDS Nenad Kosntantinović kaže da će ta stranka u narednim danima odlučiti da li će učestvovati na posebnoj sednici o KiM. On je novinarima u Skupštini rekao da je sramota što se ta sednica zakazuje tek posle sedam godina od promene vlasti u Srbiji: "Sedam godina je SNS na vlasti, sedam godina se pregovara nešto sa predstavnicima na KiM o čemu parlament nije bio upoznat. I sada kada se čini da su ti pregovori potpuno propali zakazuje se sednica".

Poslanik Đorđe Vukadinović rekao je da će doći na sednicu, ali "samo ukoliko bude moguće voditi ozbiljnu demokratsku raspravu, u skladu sa Poslovnikom i dobrim parlamentarnim običajima, odnosno ako ne bude pretvorena u medijski i markrtinški hepening".

Predsednica parlamenta sazvala je posebnu sednicu parlamenta za 27. maj na kojoj će se naći izveštaj o Kosovu i Metohiji, navodeći da će pozvati predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prisustvuje sednici, učestvuje u raspravi i podnese izveštaj o KiM.