');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

"JEDAN JE ZAKLAO KRAVU" Porodice kod Bogutovca ostale bez košnica, a pronašli su TRAGOVE ZVERI OD KOJIH PODILAZI JEZA

Milošu Korićancu iz Bogutovačke Banje i Bobanu Nikoliću iz obližnjeg sela Propljenica, medvedi su u samo nekoliko dana prevrnuli sve košnice i pojeli sav med koji su našli. Koliko su bili gladni, govori i podatak da su osim meda, pojeli i vosak.

medved kombo RAS foto Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva
medved kombo RAS foto Privatna arhiva
Razvaljene košnice
Foto: Privatna arhiva
Razvaljene košnice

Proteklog vikenda i to na samo par metara od kućnoga praga, medved je pričinio štetu na pčelinjaku Miloša Korićanca iz Bogutovačke Banje. U potrazi za hranom, u vremenu posle ponoći, medved je sišao iz obližnje šume i polomio nekoliko košnica koje se nalaze u neposrednoj blizini kuće.

Otisak medveda
Foto: Privatna arhiva
Otisak medveda

- Bavim se pčelarstvom preko četrdeset godina i nikada do sada mi se ovako nešto nije desilo, da mi mečka dođe do pred kuću. Ne sećam se ni da sam čuo od starijih. A uopšte nije bio mali. Po otiscima zuba koje je ostavio kad je odlomio krov košnice, rekao bih da je imao bar 150 kilograma - kaže Miloš Korićanac iz Bogutovačke Banje.

Njihova porodična kuća nalazi se stotinak metara od samog centra Bogutovačke Banje, nedaleko od bivšeg hotela “Mineral”. Zbog ovog slučaja, meštani su se malo zabrinuli, plašeći se da bi medved mogao ponovo da se pojavi.

- U kući živim sa suprugom i detetom i posle ovoga, strah nas je da izađemo napolje. Plašimo se da ga ponovo ne ugledamo ovde. A izgleda da su gladni. Taj medved mi je pojeo oko 20 kilograma meda i još nekoliko kilograma voska. A za vosak nisam čuo da jedu. Verovatno je bio mnogo gladan – kaže Miloš.

Razvaljene košnice nađene i u šumi
Foto: Privatna arhiva
Razvaljene košnice nađene i u šumi

Ni Boban Nikolić iz obližnje Propljenice nije bolje prošao. I to sam par dana pre Miloša, i njemu je medved polomio nekoliko košnica.

- Stradalo mi je desetak košnica. I kod mene je pojeo i med i vosak. A u selu Mlanča blizu Studenice, medved upao u štalu i zaklao kravu – kaže Nikolić.

Foto: Privatna arhiva

Medvedi u selima, ili na obodima šuma u koje često zalaze meštani, fenomen je koji je poslednjih godina primećen ponajviše u selima Zapadne i Centralne Srbije. Tako je samo u poslednjih mesec dana medved primećen u Atenici kod Čačka, na Rudniku i čak u Koceljevi kod Šapca, a ovih dana i ispod planine Kukavica iznad Vučja i Leskovca, iznad sela Slatina gde je uništio sve košnice pošto je prethodno pojeo sav med, piše Jugmedia.

Razlog je jednostavan. Populacija medveda se povećala i mladi u potrazi za svojim teritorijama neretko prođu kroz naseljena mesta ne bi li našli hranu. Jer, tvrde medveđe teritorije, poput Tare, Mokre Gore i Golije postale su tesne za ukupnu populaciju medveda.

Naime, poslednjih tridesetak godina medvedi su pod trajnom zaštitom države. I to je očito donelo rezultate. Njihov broj se uvećao.