Gojković: Srbija spremna da obeleži jubilej diplomatskih odnosa sa Korejom 1Foto: Narodna skupština

Predsednica Narodna skupština Maja Gojković sastala se danas sa delegacijom Parlamentarne grupe prijateljstva sa Srbijom u Parlamentu Republike Koreje, koju predvodi predsednik PGP Džo Ho Jang.

Na sastanku je istaknuto da su bilateralni odnosi dve države tradicionalno dobri i prijateljski, a ova godina je posebno važna za razvoj saradnje budući da se obeležava 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, što predstavlja odličnu priliku za intenziviranje susreta.

Gojković je, kako se navodi u saopštenju, napomenula da je Skupština Srbije spremna da učestvuje u obeležavanju ovog važnog jubileja i da pruži dodatni doprinos unapređenju odnosa.

Gojković je ukazala da ima prostora za unapređenje međuparlamentarne saradnje kako na nivou radnih tela i to u oblasti spoljnih poslova, ekonomije, poljoprivrede, kulture, prosvete, turizma, sporta, životne sredine, tako i na nivou poslaničkih grupa prijateljstva i stalnih delegacija u međunarodnim parlamentarnim organizacijama.

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom u Parlamentu Republike Koreje Džo Ho Jang rekao je da je značajno da dve zemlje proširuju saradnju u svim oblastima ne samo na političkom i ekonomskom nivou.

Jang je istakao da je upoznat sa razvojem privrede u Srbiji i sa prednostima ulaganja, kao i da Koreja podržava potpuno strategiju Srbije za razvoj ekonomije.

Gojković je istakla da postoje velike mogućnosti za ekonomsku saradnju i da je Srbija spremna na dalje širenje poslovnih veza, kao i da je otvorena za nova ulaganja južnokorejskih kompanija.

Gojković i Jang su se saglasili o značaju razvoja saradnje i na polju turizma i kulture, a Gojković je ukazala da je Srbija zainteresovana za predstavljanje svojih turističkih potencijala građanima Republike Koreje, te istakla značaj kulturnih manifestacija, kao što je bila manifestacija „Dani korejske kulture u Srbiji“.

Gojković je napomenula da će Beograd biti domaćin 141. skupštine IPU 13-17. oktobra 2019. godine, kao i da očekuje da korejska delegacija bude predstavljena na najvišem nivou i navela da bi bilo značajno da se u godini jubileja od uspostavljanja odnosa realizuje poseta predsednika Parlamenata Republike Koreje Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari