Smenjeni većnici za ekologiju i poljoprivredu 1Foto: vranjenews

Na prekjučerašnjoj 34. sednici Gradske skupštine u Vranju došlo je do smene dva gradskih većnika zadužena za resore ekologije i poljoprivrede, kao i direktora Javnog komunalnog preduzeća Komrad. Sva trojica su iz redova vladajuće SNS.

Najviše političke bure izazvala je smena Momira Stojiljkovića, direktora komunalnog preduzeća, koji je razrešen i sa dužnosti potpredsednika Gradskog odbora SNS, iako je jedan od osnivača stranke u Vranju. Stoiljkovića je uoči sednice na kojoj je smenjen ispred zgrade Skupštine opštine dočekalo stotinak radnika Komrada, kao i deo fudbalera FK Dinamo na čelu sa predsednikom i trenerom Draganom Antićem.

Svi oni su pružili podršku Stoiljkoviću, koji je u svom obraćanju pred njima rekao da „ima podršku većine radnika“, te da je „peticiju podrške potpisalo oko 3.000 građana“. To nije bilo dovoljno, pa je na predlog Gradskog veća, a na osnovu akta Mandatno imunitetske komisije, on razrešen sa dužnosti direktora preduzeća, a na njegovo mesto postavljen član SNS Zoran Dimitrijević, diplomirani ekonomista iz Vranja.

– Preduzeće uspešno posluje, na računu imamo 30 miliona dinara, pa je ova smena jednog od najuspešnijih direktora u javnom sektoru čist politički čin, objašnjava Nenad Stošić, predsednik sindikata u Komradu.

Narodni poslanik i predsednik Gradskog odbora naprednjaka Slaviša Bulatović na vanrednoj konferenciji za novinare naveo je da je jedan od razloga za smenu i to što je „rad Komrada u vreme uskršnjih i prvomajskih praznika bio neadekvatan, te da je grad bio zatrpan velikom količinom smeća“, što je kako je rekao „ostavilo loš utisak na goste koji su boravili u Vranju“.

Da ovo nije ključni razlog za Stoiljkovićevu smenu, govori i Bulatovićev stav da je sada već bivšem direktoru Komrada „nuđeno mesto gradskog većnika za poljoprivredu, ali da je on to kategorički odbio“. „Na ovaj način Stoiljković je izvršio političko samoubistvo“, zaključio je predsednik Gradskog odbora naprednjaka. Stoiljković, koji je u bliskim rođačkim vezama sa porodicom Bogoljuba Karića, kao član SNS nije spadao u „tvrdu liniju“ i pokušavao je da bude maksimalno na usluzi građana, često vukući poteze koji nisu bili po volji partijskim šefovima u stranci.

Mediji su spekulisali da je do smene došlo po nalogu koordinatora SNS za jug Srbije Dragana Stevanovića Bosketa, državnog sekretara u Ministarstvu ekonomije, koga javnost u Vranju koja nije naklonjena SNS optužuje „da vedri i oblači“ u pogledu svih kadrovskih rešenja.

– Smenjen sam na nelegalan način i ostao sam bez posla, prokomentarisao je Stoiljković, koji nije uspeo da spreči svoju smenu uprkos podršci koju ima među radnicima Komrada.

Ključni razlog za Stoiljkovićevu smenu mogao bi da bude, o čemu se u javnosti spekuliše, nepoštovanje „partijske direktive“ oko izbora Konsultantske firme za izradu studije o novoj deponiji za odlaganje smeća u Vranju, kojoj je mesečno sa računa Komrada trebalo da se uplaćuje milion dinara, čemu se Stoiljković usprotivio. Novinar Danasa ovu informaciju tokom jučerašnjeg dana nije mogao da proveri jer ni jedna ni druga strana nisu bile spremne za komentare. Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković ovakve informacije koje su objavili pojedini portali nazvao je „medijskim spinovanjem“, ne ulazeći u detalje i pojašnjenja.

Novi gradski većnik za ekologiju umesto Žikice Antanasijevića je socijalista Danijel Vasiljević, dok će resor poljoprivrede voditi Nebojša Stamenković iz SNS umesto Nebojše Mladenovića. Ovo su prve ozbiljnije kadrovske promene u vladajućoj koaliciji od kada su preuzeli gradsku vlast na lokalnim izborima 2016. godine.

DS: Ne bave se problemima građana

Povodom događanja na poslednjoj sednici gradskog parlamenta oglasila sa saopštenjem opoziciona DS navodeći da je ovo „još jedan primer kako se SNS u Vranju bavi sobom a na štetu interesa građana“. Reagovao je saopštenjem i Pokret slobodnih građana Vranja: „Kolateralna šteta vaših stranačkih obračuna i političkih samoubistava jeste ‘ubijanje’ ovoga grada, što vi sistematski i sa umišljajem činite pune tri godine od kako ste na vlasti.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari