Dostupni linkovi

Prvi prajd u Novom Sadu


LGBT zastava, ilustrativna fotografija
LGBT zastava, ilustrativna fotografija

Prvi novosadski prajd biće održan u podne na Trgu Republike u tom gradu, a učestvovaće pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Кoković. Prajd je završni dogadjaj u okviru prve Novosadske nedelje ponosa koju su organizovali Grupa "Izadji" iz Novog Sada, u saradnji sa "Beograd prajdom" i uz podršku Grada Novog Sada i "Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019".

Završne aktivnosti na Trgu Republike će početi u podne i trajaće do 14 časova.

Cilj manifestacije i javnog skupa je ukazivanje na položaj LGBT+ populacije i ostvarivanje prava koja su zagarantovana Ustavom Srbije, podizanje njihove vidljivosti, kao i osnaživanje lokalnog i pokrajinskog LGBT+ pokreta, stoji u najavi.

Manifestacija je počela 13. maja, a održava se tokom nedelje obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije.

Organizatori su saopštili da do danas nisu primili nijednu pretnju, niti informaciju da su se određene grupe organizovale da napadnu skup.

Dodaje se da policija uverava organizatore da ne bi trebalo da bude problema, te da je angažovano 40 pripadnika agencije za bezbednost, kao i odredjeni broj policajaca koji će obezbedjivati prostor oko Trga.

Gradski odbor Dveri u Novom Sadu je za 18. maj u 17 sati na Trgu slobode zakazao skup "Život je na našoj strani", a u najavi tog događaja su napisali da "smatraju neprikladnim to što organizacija Omladinska prestonica Evrope 2019 OPENS, zajedno sa gradskim vlastima ne obeležava Svetski dan porodice, a istovremeno organizuje nedelju LGBT+ zajednice".

XS
SM
MD
LG