“NASUKAO” BROD NA VILU: Kazna veća od 30 miliona dolara

NovostiOnline

16. 05. 2019. u 21:52

Sud u Istanbulu presudio je da bi ukupan iznos, koji bi trebalo da plati vlasnik broda, koji je udario u vilu koja se nalazi na obali, na azijskoj strani Bosfora, trebalo da bude ograničen na 206.103.865 turskih lira, odnosno najviše na 34.3 miliona dolar

“НАСУКАО” БРОД НА ВИЛУ: Казна већа од 30 милиона долара

Foto Twitter

Sud u Istanbulu presudio je da bi ukupan iznos, koji bi trebalo da plati vlasnik broda, koji je udario u vilu koja se nalazi na obali, na azijskoj strani Bosfora, trebalo da bude ograničen na 206.103.865 turskih lira, odnosno najviše na 34.3 miliona dolara.

Sedamnaesti privredni sud u Istanbulu zasnovao je presudu na Konvenciji o ograničenju odgovornosti za pomorska potraživanja, koja je zaključena u Londonu 1976. godine.

Vitaspirit“ sa malteškom zastavom, brod dužine 225 metara, na putu od Rusije do Saudijske Arabije, udario je u u istorijski dvorac Hekimbaši Salih Efendi, 7. aprila 2018. godine. Nije bilo žrtava, ali je drvena vila, koju su sagradili otomanski plemići u 18. veku, teško oštećena.

Na saslušanju u sudu, 15. maja, prisustvovali su advokati međunarodne kompanije koja je vlasnik broda "Odyssey Navigation Co." i turske kompanije koja organizuje događaje u vili, zajedno sa određenim članovima porodice koja poseduje zgradu.

Presudivši da „udar nije bio čin zlonamernog ili namernog nedoličnog ponašanja“, sud je utvrdio gornju granicu štete koju treba platiti u iznosu od 187.432.506 turskih lira. Kada je dodata obračunata kamata, iznos je definisan na 34,3 miliona dolara.

Prema presudi, ukupan iznos će biti uplaćen u određeni fond, dok se priroda štete proceduralno ne utvrdi na zakonit način, a potom će šteta biti isplaćena od strane tog fonda.

Sud je prethodno izdao nalog za oduzimanje broda na osnovu zahteva vlasnika, uz napomenu da je kuća izgubila svoj istorijski status kao rezultat nesreće.

Bosfor je jedna od najprometnijih brodskih linija na svetu, jer preko 40.000 vojnih, pomorskih i komercijalnih brodova prolazi kroz taj moreuz godišnje.

Jedan od nemilih događaja na toj lokaciji koji se pamti, bio je sudar u decembru 1960. godine, između broda Petra Zoranića, pod jugoslovenskom zastavom, i grčkog broda „Svetska harmonija“. Sudar je izazvao požar koji je trajao nedeljama.


RTS.rs



— Denizcilik Dergisi (@DenizcilikDergi) May 15, 2019



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije