Dodik: Ne odustajemo od uniformi 1Milorad Dodik Foto: Beta/EU/Mauro Bottaro

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik potvrdio je večeras da će Dan Vojske Republike Srpske naredne godine biti obeležen postrojavanjem vojnika u uniformama Vojske Srpske, uprkos tužbi člana Predsedništva Željka Komšića.

Niko nije pominjao rat, reč je isključivo o svečanosti i baštinjenju tradicije Vojske Republike Srpske, rekao je Dodik i dodao da mu za to ne treba saglasnost Ministarstva odbrane BiH, jer su oni podređeni njemu, a ne on njima.

Pošto oni to nama brane, sad tražim da u Republici Srpskoj nađemo sredstva i napravimo uniforme za taj dan za jedan broj momaka koji neće imati oružje, rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Dodao je da postrojavanje ne mora da bude u Kasarni Kozara, da oficiri ne bi imali problema, i da bi još bolje bilo da se vojnici postroje na stadionu Borca, gde bi to moglo da vidi 5.000 ljudi.

Dodik je ponovio da je ukidanje Vojske Republike Srpske i njeno integrisanje u Oružane snage BiH bilo velika greška, koju su napravile sve političke partije. Komentarišući najave visokog predstavnika Valentina Incka da bi mogao da upotrebi Bonska ovlašćenja, Dodik je rekao da se to neće desiti. Može da okači mački o rep svoja ovlašćenja.

Provociram ga da to uradi, da vidim koliko je jak. Savet bezbednosti nije doneo nikakvu odluku o korišćenju Bonskih ovlašćenja, poručio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari