"Svaki život je dar od Boga": Skandalozni zakon o abortusu uzdrmao žene u Alabami

Konzervativna republikanska guvernerka potpisala je zakon o abortusu u Alabami, koji ga svrstava u kazneno delo, čak i u slučajevima silovanja ili incesta.

Izvor: B92, Novi list.hr

Četvrtak, 16.05.2019.

21:13

Ilustracija: Depositphotso/renaschild

Kako se vest o zakonu proširila, američki novinar Dan Lavoie napravio je kolaž fotografija muškaraca koji su glasali za zakon i tako ga učinili stvarnošću žena 21. veka.

Zakonom, koji su doneli senatori Alabame, obavljanje pobačaja u bilo kojoj fazi trudnoće smatra se krivičnim delom kažnjivim od 10 do 99 godina.

Jedini izuzetak, prema kojem žene neće biti kažnjene zatvorom kada je zdravlje žene ozbiljno ugroženo.

Takve žene neće biti kažnjene ako se odluče za abortus. Donošenje monumentalnog novog zakona izazvalo je val kritika zagovornika ženskih prava širom sveta.

Ali uprkos snažnim reakcijama i kritikama na račun senatora koji su glasali za ovaj zakon, radikalni zakon je sponzorisala žena, a ženska guvernerka Alabame ga je potpisala.

Guvernerka Alabame Kej Ivej osvrnula se na donošenje zakona rekavši da je to ponosni trenutak za državu.

"Za mnoge pristalice ovog zakona, ovaj zakon predstavlja snažan dokaz da su građani Alabame duboko uvereni da je svaki život dragocen i da je svaki život dar od Boga", izjavila je guvernerka.

Teri Kolins, propagator zakona, izjavila je kako veruje da zakon odražava uverenja većine državnog biračkog tela.

"Čula sam od mnogih žena u državi da su izrazito pro-životno orijentisane i jako podržavaju zakon", rekla je Kolinsova.

Države Kentaki, Misisip, Ohajo i Gruzija nedavno su odobrile zabranu pobačaja nakon što se otkrije fetalni otkucaj srca, koji se može pojaviti u šestoj nedelji trudnoće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: