Najnovije vesti
Vesti Svet
Kuvarica sa Brača ukrala rodbini i prijateljima skoro POLA MILIONA EVRA uz pomoć razrađene šeme

Kuvarica sa Brača ukrala rodbini i prijateljima skoro POLA MILIONA EVRA uz pomoć razrađene šeme

Zbog prevara kojima je tokom poslednjih deset godina rodbini i prijateljima ukrala više od tri miliona kuna (oko 404.000 evra), Opštinski državni sud u Splitu podigao je optužnicu protiv 60-godišnje kuvarice sa Brača, prenosi "Slobodna Dalmacija".

policija hrvatska Foto: cazin.net / RAS Srbija
policija hrvatska

Optužena je nagovorila dvadesetak osoba da za nju dižu kredite u evrima na svoje ime, zatim bi uzela novac, a njima ostavila otplaćivanje rata.

- Sve priznajem, tražila sam od njih da dižu za mene kredite i uzimala pozajmice. Rekla sam im kako jedino tako mogu podignuti novac od svog životnog osiguranja, kojim ću im onda vratiti dug. Novim kreditima sam pokušavala vratiti dugove po starim kreditima i tako deset godina. Sve dok nisam u leto prošle godine videla kako ne mogu više tako jer sam se zadužila više od dva miliona kuna (oko 270.000 evra)- izjavila je tokom odbrane ova 60-godišnjakinja.

Optužnica je tereti za veću sumu od tri miliona, tačnije 3.004.615,63 kuna (404.000 evra) koje je produženim kaznenim delom prevare uzela za sebe.

Kako navodi optužni akt, 60-godišnjakinja je od početka 2008. do septembra 2018. godine u Splitu i na Braču od rodbine, prijatelja i poznanika tražila da za njen račun podignu kredite i pozajmice u različitim bankama i kreditnim institucijama.

Osim toga je od njih tražila pozajmice u različitim iznosima. Svima je obećavala kako će vratiti novac, kredite mesečno po anuitetima, a pozajmice kada bude mogla. Iznosi su bili od 7.200 kuna (970 evra) do 244.000 kuna (32.000 evra), a nakon što bi dobila gotovinu Bračanka, ne bi ispunila svoj deo dogovora.

Nema banke i kreditne zadruge u kojoj njene žrtve nisu ugovarale kredite, a svi oštećeni su izjavili kako im je optužena obećala vratiti novac iz svog životnog osiguranja, a osim toga je govorila i kako će ih novčano nagraditi za dizanje kredita i pozajmljivanje novca.